Startsida / Inlägg

”Ring Fit Adventure” lyckas med det omöjliga – att locka till träning

av Effie Karabuda
Foto: Nintendo
Rate

Ring Fit Adventure

Från 7 år

Format: Nintendo Switch

Pris: Ca 899 kr

Utvecklare: Nintendo EPD

Utgivare: Nintendo

Nintendo har – tro det eller ej – gjort ett roligt spel som får dig att vilja träna. Men det kommer inte att förvandla dig till Hulken.

Jag tycker det är fjantigt att försöka göra träning till något kul. Att träna är inte och kommer aldrig att bli roligt. Det är bara något man måste göra för att typ inte dö i förtid. Låtsas inte som något annat. Men Nintendo får mig att vilja rädda universum med mina svettiga squats. 

Det har hänt sjukare saker än att ett fitnessrollspel kommer till världen. Men ”Ring Fit Adventure” är ändå ganska så sjukt. Med hjälp av en ring som heter Ring ska jag bekämpa ondskan – i form av en biffig drake – och slåss mot hans monster på färgglada banor. Jag joggar genom labyrinter, över vatten och på höga byggnadsställningar och betar av level efter level, boss efter boss. Samtidigt som jag jobbar på mitt färdighetsträd. 

Foto: Nintendo

Till min hjälp har jag alltså själva ringen som är lika stor som en bilratt. I den sätter jag in en joy-con som kan läsa av min aktivitet när jag klämmer, vrider och stretchar. Den andra handkontrollen åker in i ett bälte som jag fäster runt låret så att Switch-konsolen får koll på hur mitt ben rör sig. Ibland behöver jag kalibrera om, men för det mesta fungerar sensorerna som de ska. 

Spelet ska absolut köras i äventyrsläge och inget annat. Även om ”quick play” finns tillgängligt ligger hela tjusningen i att göra framsteg och nå olika destinationer. Jag springer, gör knälyft och skjuter iväg projektiler med ringen som pressas ihop. Ibland får jag stanna upp och slåss mot monster – genom att göra olika övningar. Och bossfighterna, wow, då rinner verkligen svetten.

Att tampas med de större fienderna kräver en otrolig uthållighet. För att monstrets hälsa ska sjunka behöver jag göra cirka en miljon knäböj. Till en början är träningsvärken så grov att jag knappt kan promenera dagen efter. Men tack och lov blir det lite mer variation i attackerna längre in i spelet. Jag hade aldrig kunnat tro att plankan skulle kännas som en belöning.  

Foto: Nintendo

Svårighetsgraden går att justera när som helst. Själv kör jag på ”intense” och känner mig utmattad redan efter en halvtimme – trots peppande hejarop från min coach. Ett träningspass ska nog ligga på max en timme. Det gäller också att inte ha för höga förväntningar. Jag får sällan träningsvärk där jag vill ha den (magmuskler och biceps) och är besviken på ringens effektfullhet. 

”Ring Fit Adventure” är ett rätt så schysst komplement i vardagen och kan få dig upp ur soffan till och med på en slappardag. Men tro inte att du slipper undan gymmet.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB