Startsida / Inlägg

Jag vill aldrig mer plugga efter ”The Sims 4: Studentliv”

av Effie Karabuda
Foto: Electronic Arts
Rate

The Sims 4: Studentliv

Från 12 år

Format: PC, Mac

Pris: Ca 429 kr

Utvecklare: Maxis, The Sims Studio

Utgivare: Electronic Arts

Den nya ”The Sims 4”-expansionen har verkligen fångat studentångesten. Kampen för slutbetygen och en fungerande fritid ger mig stresspåslag på nytt.

Jag minns min första och enda studentlägenhet. Jag hade vecklat ut en Bokus-kartong i det lilla fönstret ovanför sängen för att slippa morgonljuset rakt i fejan. En rullgardin fanns liksom inte på kartan. Och att tvätta i den gemensamma tvättstugan gjorde definitivt bara mina kläderna skitigare. Stunderna jag levde för var de sliriga lördagskvällarna då skoluppgifterna befann sig – i alla fall mentalt – flera mil bort. 

Tråkigt nog kan min sim inte skryta med ett så mycket glammigare studentliv. Hon må studera konsthistoria och ha fått ett stipendium för att hon är så begåvad. Men korridoren hon bor i strösslas med smutsiga kläder och odiskade tallrikar. Någons flickvän med tokigt manga-hår glider runt och vägrar lämna. Rumskompisen förstår inte fördelarna med att duscha och sprider sin osande stank. Det är ett riktigt vuxendagis.

Foto: Electronic Arts

Det finns två universitet att välja mellan. Det moderna Foxbury-institutet som gör sig bäst för vetenskapligt eller ekonomiskt lagda simmar, det vill säga nördarna. Samt anrika Britechester-universitetet – där min sim råkar gå – som passar lite mer humanistiskt lagda individer. Man kan bo på eller utanför campus och bestämma hur stor pluggbörda man pallar med. 

Eftersom jag är en äkta prestationsprinsessa (lol skoja, hatar det uttrycket) väljer jag så många kurser som möjligt per termin. Det är ett stort misstag. Min sim blir nämligen en robot. Hon sitter uppe mitt i natten i bibblan och gör hemuppgifter i sin ensamhet. Ibland köper hon scones och cevzekaffe (??) för att få tillbaka lite gnista. Men kraven flåsar henne i nacken. 

Jag tvingas behovsfuska flera gånger för att ens kunna hålla ihop hennes schema och hälsa. Allt för betygen!! Herrejävlar vilken stress jag drabbas av. Det är som att hela min existens bedöms i de där sluttentorna. 

Foto: Electronic Arts

På helgerna släpper hon äntligen loss och går på e-sportmatch eller pussar på sin pojkvän. Jag önskar dock ofta att hon kunde unna sig lite mer. Typ faktiskt bli full av att spela juicepong och inte bara fylla upp kissblåsan. Hon förtjänar också att få ligga med sin kille men det går ju inte för det finns bara finns enkelsängar överallt. Wow, vad ”The Sims” kan kännas amerikanskt och lite småreligiöst ibland. 

Men så slår det mig att den här expansionen har tamejfan nailat precis allt det deppiga – och det pytteroliga – med att vara student. Jag längtar verkligen inte tillbaka. Idag lever jag trots allt ett värdigt liv med en riktig rullgardin.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB