Startsida / Inlägg

”Assassin’s Creed” blir ljuddrama – med prisbelönta skådespelare

av Effie Karabuda
Anthony del Col har skrivit ”Assassin’s Creed Gold” Foto: Audible/Ubisoft

Idag släpps spelserien som fiktiv podcast. Författaren Anthony Del Col tror att ”Assassin’s Creed Gold” blir en väldigt personlig upplevelse för fansen.  

Med över 140 miljoner sålda exemplar världen över har ”Assassin’s Creed” blivit en stor tv-spelsfavorit. Nu förvandlas den populära äventyrsserien till en ljudthriller, ”Assassin’s Creed Gold”, som lanseras exklusivt på Audible.

Huvudrollerna spelas av Bafta-vinnaren Danny Wallace (”Assassin’s Creed Syndicate”, ”Assassin’s Creed III”), Emmy Award-vinnaren och Golden Globe-nominerade Riz Ahmed (”Rogue One”), Anthony Head (”Buffy the Vampire Slayer”) och Tamara Lawrence (”Corvidae”).

Författaren bakom satsningen, Anthony Del Col, har skrivit flera ljuddraman. Som liten växte han upp i norra Kanada och lyssnade ofta på gamla teaterpjäser från 30- och 40-talet som sändes på radion. Han har varit förtjust i mediet ända sedan dess.

– Att lyssna på fiktiva podcasts är en väldigt personlig och interaktiv upplevelse, det är bara du och skådespelarna eller berättaren. Som lyssnare kan du föreställa dig hur karaktärerna ser ut och vad de gör, säger Del Col i en intervju med Aftonbladet Spela.

I podcastens åtta avsnitt kommer vi få följa spelhajen Aliyah Kahn som förlorar stort mot den mystiske Gavin Banks. Hon tvingas betala tillbaka sin skuld genom att bli en lönnmördare. Under sin träning följer hon kampen mellan ”assassins” och ”templars” och tar hjälp av Banks för att avkoda ett hemligt meddelande – som ingraverats på en illegal valuta från 1696.

Precis som i spelen finns det en mängd historiska element som kan kopplas till vår samtid. ”Assassin’s Creed Gold” drar paralleller mellan det finansiella kaoset i Storbritannien på 1600-talet, och den ekonomiska otryggheten vi befinner oss i idag.

– I England år 1696 var det vanligt att folk inte litade på kungen eller det ekonomiska systemet eftersom pengar förfalskades. Vilket gjorde att kriminella utnyttjade systemet. Än idag litar inte folk på de som sitter på makten och söker sig därför till saker som kryptovaluta för att återta någon form av kontroll.

Regissören och producenterna har försökt få England att låta precis som det gjorde i slutet av 1600-talet. Del Col menar att det känns som att man är mitt i händelsernas centrum.

Manusförfattaren ville skapa en story som både tilltalar de inbitna ”Assassin’s Creed”-spelarna och oinsatta lyssnare. Fansen kommer bland annat att känna igen en mängd karaktärer, men också få lära sig mer om till exempel Isaac Newtons öde.

– För hardcore fans är det här ett helt nytt äventyr fast som utspelar sig i en del av samma universum. Om man aldrig har spelat spelen är det här en jättebra introduktion till världen men också en fascinerande historisk berättelse.

När det gäller Del Cols egen karriär svarar han ”hell yeah” på om han vill göra fler bearbetningar av just tv-spel. Han skulle gärna vilja fortsätta samarbetet med Ubisoft och ”Assassin’s Creed”-spelen, eller kanske ”Far Cry”.

Men han verkar också ha ett gäng andra önskemål.

– Det vore fantastiskt att få skriva något för ”Bioshock” eller ”Life is Strange” eller ”God of War” eller… listan är för lång!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB