Startsida / Inlägg

Bygg Sverige i ”Minecraft” – med de här kartorna

av Effie Karabuda
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT, Lantmäteriet

Håll dig hemma och upplev istället en virtuell ”Minecraft”-version av vårt land. Lantmäteriet släpper nu kartor över Sveriges alla kommuner.

Som Stockholmare gäller det att stanna inom stadens gränser under coronakrisen. Annars riskerar man att mötas av en ”Game of Thrones”-mobb som ropar ”shame, shame!” när man vandrar nerför gatorna. Men nu kan vi, och resten av Sveriges befolkning, besöka andra platser utan att behöva förflytta oss på riktigt.

Lantmäteriet, som drog igång sin ”Minecraft”-satsning vid årsskiftet 2015/2016, har släppt sina kartor över Sveriges alla kommuner på nytt. De säger själva att de vill inspirera till en sommarsemester inom landet och hjälpa folk planera sina resor.

”I tider då vi inte kan göra så mycket annat än att vara i hemmet eller ute i naturen så vill vi uppmuntra till båda delarna genom Sverige i Minecraft”, säger Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet.

Kartorna bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata, för att återspegla en så verklig bild som möjligt. De innehåller information om alltifrån sjöar, vägar, mark, ortnamn och vattendrag till järnvägar och skog. Man kan också teleportera sig för att lättare hitta till sin stad och stadsdel.

Om man till exempel vill kika på Visby kan man se en version med eller utan byggnader, och med uppbyggda ruiner. Gotland, Gävle, Kiruna och Östergötland finns att hämta hem som högupplösta områden. 

Kartorna går att ladda ner på Lantmäteriets hemsida. De fungerar på alla plattformar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB