Startsida / Inlägg

Ny metoo-våg i spelvärlden – flera kvinnor talar ut

av Effie Karabuda
CLAUDIO BRESCIANI/TT, Arkivbild

Kvinnor i spelbranschen berättar ännu en gång om hur de utsatts för sexuella övergrepp. Anklagelserna har lett till att företag sparkat män i maktpositioner.

Efter att över 70 olika anklagelser om sexuella trakasserier florerat på nätet i helgen har flera spelföretag börjat rensa i leden, rapporterar The New York Times. Många tror att den nya metoo-vågen kan förändra gamingindustrin en gång för alla.

Sedan förra fredagen har dussintals kvinnor delat berättelser på sociala medier om sexuella övergrepp och trakasserier. Förövarna har varit män i maktpositioner i spelbranschen och en stor del av dem har själva bekräftat att de begått brotten.

Det är först nu kvinnorna får gehör för sina vittnesmål. När Gamergate bröt ut 2014 möttes många offer av stor skepsis och fick motta både våldtäkts- och dödshot. Vissa, däribland Zoë Quinn, drabbades av ”doxing” och fick alla sina personuppgifter läckta.

Metoo-vågen från 2017 höll inte heller i sig så länge som man hade hoppats på. När Quinns förövare begick självmord förra sommaren kom en till backlash och allt fler ifrågasatte övergreppen.

Men nu har giganter som Twitch börjat se över sin företagskultur, då det framför allt är många kvinnliga streamare som riktat anklagelser mot manliga kollegor. Plattformen har sagt att de tar situationen på stort allvar och att de ska se över alla användare som behandlat kvinnorna illa.

”Vi stöttar folk som vågar berätta och beundrar deras mod. Vi vet också att det finns många som inte gör det. Spelbranschen är inte olik någon annan bransch och behöver också hantera systematisk sexism, rasism och andra missförhållanden som belönar vissa och straffar – till och med skadar – andra. Status quo måste förändras”, skriver Emmett Shear, vd för Twitch.

En rad andra spelföretag har brutit sina samarbeten med profiler som pekats ut. Till exempel har en känd manusförfattare kickats från sina jobbprojekt och tidigare arbetsgivare har tagit avstånd från honom – efter att flera kvinnor berättat detaljerat om hans övergrepp.

Anledningen till att vittnesmålen börjar spridas först nu – då många händelser ägde rum för flera år sedan – beror på att kvinnorna inte vågat säga något. Många beskriver att de har varit rädda för att bli utfrysta och förlora sina jobb.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB