Startsida / Inlägg

Bara 1 av 10 spel som släppts i år har kvinnliga huvudkaraktärer

av Effie Karabuda
Foto: Naughty Dog/Valve

Hittills ser 2020 ut att bli ett dystert år för jämställdheten i spelvärlden. Endast 1 av 10 spel som lanserats i år har kvinnliga huvudroller, enligt ny statistik.

Det är ont om tjejer i spel – trots att nästan hälften av alla gamers i världen är kvinnor. Faktum är att vi har nått den lägsta siffran på fem år när det gäller antalet kvinnliga huvudpersoner i spel.

Buzz Bingo har undersökt 2500 spel som släppts de senaste fem åren för att ta reda på hur det står till med representationen av kvinnor. Bara 9,2 procent av alla titlar som kommit ut 2020 visar sig ha en huvudkaraktär med kvinnligt kön.

Under de här fem åren har totalt 11,4 procent av alla spel haft en hjältinna i huvudrollen. Männen står för hela 30,6 procent av alla huvudkaraktärer. Däremot kan man välja bland olika kön i drygt 30 till 40 procent av spelen.

I år slår man faktiskt rekord i kategorin ”multiple options” med hela 47,6 procent. Det kan bero på att det blir allt vanligare i många större spel, som till exempel ”Assassin’s Creed”, att kunna spela både som man och kvinna. ”The Sims” har också legat i framkanten på den fronten i flera år, och erbjuder till och med ett könsneutralt alternativ.

Fördelningen mellan manliga och kvinnliga huvudkaraktärer skiljer sig faktiskt beroende på plattform. Xbox ligger sämst till. Bara 7,1 procent av den amerikanska speljättens titlar innehöll kvinnliga protagonister mellan 2016 och 2020. IOS kan skryta med nästan dubbelt så bra siffror som Xbox.

Av alla genrer har sportspelen den lägsta andelen kvinnliga huvudpersoner – bara 1,2 procent. Äventyrs- och ”visual novel”-kategorin är betydligt mer inkluderande.

Jag vet, det var mycket info på en och samma gång. Och tro mig, jag kämpade med att försöka hitta synonymer till ”kvinnor” och ”karaktärer”. Så tack för mig. Cheers!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB