Startsida / Inlägg

Snälla, låt inte nya ”Mass Effect” bli ännu en flopp

av Effie Karabuda
Foto: Bioware

Jag borde välkomna nästa ”Mass Effect”-kapitel med öppna armar. Men oron över ett till misslyckande är nästintill förlamande. 

Bioware är för mig vad klämmisar är för 2-åringar. En garanti på ren och skär njutning. Eller helt ärligt vet jag inte ens om barn verkligen gillar fruktgegga. Det kanske är föräldrarna som tvångsmatar? Hursomhelst.

”Dragon Age” må vara min absoluta favoritspelserie, men ”Mass Effect” kvalar också in på topplistan och flåsar de stora drakarna i nacken. Jag är en sci-fi-nörd – kanske inte den mest inbitna – men jag kan ändå uppskatta Ursula K Le Guins ”The Dispossessed” och har sett hela ”Battlestar Galactica” tre gånger. Därför har jag väl någorlunda koll på genrens begränsningar, men också möjligheter.

”Mass Effect” har träffat mitt i prick vad det gäller aliensex, rymdkrig och raskonflikter. Men det är också en serie som har totalfloppat i mångt och mycket. Jag kunde leva med den röriga tredje delen (mest för att ”Mass Effect 2” var bland det bästa jag någonsin upplevt), men när ”Andromeda” släpptes 2017 nådde Bioware en ny peak för sci-fi-skam.

Grejen är att när framtidsskildringar är dåliga, så är de riktigt dåliga. Inte på ett charmigt ”Star Trek: The original series”-sätt där vi kan skratta åt kulisser gjorda av typ papier-maché. Nä, seriens fjärde och fristående satsning var plågsam på en helt annan nivå.

Ansiktsanimationerna var stelare än en botoxad Hollywood-fru och spelvärlden så vidöppen att jag gick vilse bara jag rörde mig en millimeter. För att inte tala om storyn som var lika platt som – äh, ni fattar. Det var inte kul helt enkelt.

I helgen fick vi reda på att ett nytt ”Mass Effect” är i utveckling (lol, äntligen lite riktig info). Men jag hade ingen direkt lust att kalla in fanfarer. Jag kände snarare att det här är en tid för reflektion och självinsikt. För vi är många som inte kan hantera ett till nederlag. Definitivt inte ett till fall av klumpigt animerade elefantgester.

Ibland tänker jag att det är lika bra att låta saker vara? Typ att ”Downton Abbey” aldrig skulle haft en sjätte säsong, kanske inte ens en femte. Och ”Mass Effect” borde nog förblivit en trilogi.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB