Startsida / Inlägg

Fem kluriga mobilspel du inte får missa

av Effie Karabuda

Strunta i att lägga tid på uttjatade ”Candy Crush” när du färdas i kollektivtrafiken – ladda ner de här mobilspelen och sätt igång med nötknäckandet istället. 

Blackbox
blackbox1

Lös små pussel genom att tända olika lampor – utan att röra skärmen. Ja, du hörde rätt. Här gäller det att göra allt förutom att just trycka med fingrarna. Skaka, vrid, vänd och prata med mobilen istället. När man inte förstår vad som behöver göras har man aldrig känt sig dummare, men man börjar genast jämföra sig själv med Einstein när man väl lyckats hitta svaret.

Twofold Inc.

twofold

Av svenska indieutvecklaren Grapefrukt som också skapat realtidsstrategispelet ”Rymdkapsel”. I stilrena ”Twofold Inc.” parar du ihop färgglada rutor med varandra som alla har olika värden. Om du ska ha 16 poäng av färgen röd så måste du alltså skapa en kedja med ett visst antal röda rutor. Ibland måste du flytta bort andra färger för att ta dig framåt. Det tar ett tag att komma in i det – men när mekaniken väl sitter är det ett rent och skärt nöje.

[the sequence] 

Skärmavbild 2016-03-16 kl. 18.08.06

Bygg en sekvens genom att använda moduler som skickar ut små celler som delar upp sig. Låter sexigt, va? Bli inte avskräckt av att det låter som något slags fysik/matteproblem man skulle lösa i nionde klass – det är mycket enklare än så (jag youtubade inte alls fram vissa lösningar…) och skapar häftiga kedjereaktioner.

Rules! 

rules2

Här gäller det att vara bra på att komma ihåg grejer. För varje nivå presenteras olika kort med gulliga figurer och siffror. Första regeln är ”Tryck på siffrorna i nedstigande led” och den andra är ”Tryck på alla gröna figurer”. Det tillkommer regler för varje nivå som man måste lägga på minnet när ordningen kastas om. Om du har ett guldfiskminne så är ”Rules!” inget för dig… men jag kan lova att det triggar igång tävlingsnerven.

Spl-t

splt

Svenska Simogo förvånar och rör sig bort från sin lite mer konstnärliga läggning och presenterar istället en ganska hardcore problemlösning. Man blir tilldelad horisontella eller lodräta linjer för att skapa små block som sedan försvinner. Det låter relativt enkelt, men det här kan göra att man ligger sömnlös om nätterna. Linjerna man har att jobba med är såklart svårplacerade och det känns ofta som att man bara vill ge upp. Men för en riktigt inbiten pusselspelare är ”Spl-t” ens våta dröm.

Alla spel finns till iOS och Android.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB