Startsida / Inlägg

Prova på att spela som hemlös

av Effie Karabuda

I ”Hobo: Tough Life” ska du försöka överleva på gatan som hemlös. Effie frågar sig om rollspelet kan ge oss insikt, eller snarare öka avståndet mellan rika och fattiga?

Det är inte tänkt att upplevelsen i ”Hobo: Tough Life” ska vara behaglig. Man får kämpa för att hitta mat i en tuff storstadsmiljö, försöka hantera folks fördomar och samtidigt ta skydd från den kraftiga kylan.

Det här är ingen realistisk simulator, utan ett riktigt spel. Förutom att det är ett RPG med överlevnadsinslag så ska storyn tydligen vara en stark del av hela konceptet. De tjeckiska skaparna T4J och Moravia Tales säger att de vill lyfta fram livshistorier från folk som har det sämre ställt än de flesta.

Ganska mycket gör mig skeptisk till det här projektet. För det första ser det rätt så lökigt ut. För det andra, hur får de insikt i hur man lever som hemlös? Har de gissat sig fram till allt? Eller gjort gedigen research?

14

”Hobo: Tough Life” kan falla åt två olika håll – antingen hjälper spelet oss att få förståelse för hemlösa genom sin interaktivitet eller så skapar det ett större avstånd genom ett slags ”vi och dem”-perspektiv.

Visst är det klurigt när den välbärgade medelklassen ska sitta i sina varma hem framför högupplösta PC-skärmar och försöka genomleva hemlöshet virtuellt – istället för att vara ute i verkliga världen och ta tag i problemen. Men jag ska vara fullkomligt ärlig och erkänna att det personligen känns betydligt bekvämare att spela ”Hobo: Tough Life” än att lära mig om livet som hemlös ute på fältet.

Kanske kan spelet bli ett sätt att föra fler människor närmre vissa livsöden som i flesta fall får oss att vilja vända bort blicken. Eller så har jag bara alldeles för höga krav på ”Hobo: Tough Life” – det är en intressant tanke bakom projektet, men det gäller också att det utförs på ett snyggt och genomtänkt sätt.

Just nu söker de tjeckiska spelskaparna stöd genom Steam Greenlight, där vem som helst kan gå in och rösta.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB