Startsida / Inlägg

För första gången kan ”Årets gamer” bli en tjej

av Effie Karabuda
italkwho

Evelin “iTalkWho” Molander får ut sin kreativitet i ”Minecraft” och ”The Sims” – nu är hon den första tjejen som har blivit nominerad till “Årets gamer” i Guldtuben.

Nyligen blev Evelin Molander och hennes kanal “iTalkWho” nominerad till “Årets gamer” i Nordens största YouTubegala – Guldtuben 2016. Bland annat världens största YouTuber och spelare, ”PewDiePie”, är nominerad i samma kategori. Men för första gången är det en tjej som får chansen att vinna priset.

– Jag var lite i chock när jag fick reda på nomineringen. Först trodde jag att någon hade skojat eller att något blivit fel, men så såg jag hur min mobil lyste upp och blinkade med alla notiser från sociala medier. Jag gick runt och log hela den kvällen för att det kändes så overkligt!

Evelin berättar att hon alltid har spelat, men att karriären tog fart när hon deltog i Marcus “STAMSITE” Nymans YouTubevideor där de bland annat spelade ”Minecraft”. Tittarna började uppmuntra Evelin till att starta en egen kanal – till slut kunde hon inte motstå och satte igång “iTalkWho” i april 2014. Men det tog ett tag innan hon insåg att hon blivit stor och samlat ihop mer än 30 000 prenumeranter.

– Förut brukade Marcus fans be mig att ta bild på dem tillsammans med honom, men helt plötsligt började de fråga mig om jag också ville vara med i bilden – då kände jag “Wow!”. Det är lika häftigt varje gång det händer. Jag blir särskilt rörd när föräldrar kommer fram på stan och känner igen min röst.

italkwho skin

Något som Evelins gamingkanal har lyckats med är att nå ut till just tjejer, till skillnad från många andra spelplattformar.

– Jag känner bara till 3-4 sycken kanaler som tjejer håller i. Det har alltid varit lite “ballt” och grabbigt med gaming. Många tjejer blir hånade för sitt intresse och orkar inte med den pressen. Därför finns det nog inte heller många tjejer att välja på när man nominerar till “Årets gamer”.

Evelin tror på att bygga en inkluderande gemenskap och att lära ut i tidig ålder att man inte behöver förhålla sig till könsnormer. Hon vill uppmuntra andra till att använda internet på ett schysst sätt.

– De tjejer som orkar kan försöka visa att det är okej att vi spelar. Precis som jag kan man livestreama, göra videor eller kanske tävla i e-sport. Det är också superviktigt att vi tjejer står tillsammans och stöttar varandra. 

italkwho2

Redan som 20-åring har hon lyckats jobba med spelandet på heltid – även om hon själv menar att det knappt känns som ett jobb för att det ger henne så mycket glädje. Det som utmärker “iTalkWho” är den sociala aspekten och den påhittiga inriktningen. Evelin spelar ofta tillsammans med vänner och hittar nya möjligheter i “Minecraft” eller “The Sims 4”.

– Många stora YouTubers som spelar ”The Sims” skapar en familj och håller på med det. Men jag går en annan väg och lägger upp “speed builds”, vilket betyder att jag visar upp när jag bygger hus.

Planen är att hålla igång “iTalkWho” så länge det bara går, även om Evelin inte skulle kunna arbeta med det på heltid i framtiden. Men just nu är hon inställd på att växa ännu mer.

– Om man gillar det jag har gjort under året, ser potentialen i min kanal och känner att jag förtjänar priset så tycker jag att man borde klicka i en röst. Att ha blivit nominerad är en vinst i sig, men självklart siktar jag ännu högre!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB