Startsida / Inlägg

”Mirror’s Edge Catalysts” nya funktioner överraskar inte

av Effie Karabuda
mirrorsedge1

”Mirror’s Edge Catalyst” pepprar på med nya funktioner – men är det verkligen tillräckligt för att lyckas toppa första spelet?

Det har varit ganska tyst kring ”Mirror’s Edge Catalyst”, och det material som visats på bland annat E3 har varit relativt ofärdigt. Men nu släpper EA DICE ny information kring vad vi kan förvänta oss av nästa del i ”Mirror’s Edge”-serien med parkour-hjältinnan Faith.

De presenterar den här trailern som om det vore något vi aldrig kunnat föreställa oss. Hur man bygger upp ett momentum, vänder snabbt i 180 grader eller balanserar på en smal avsats. DICE berättar också att Faith numera kan använda sig av gadgets – till exempel ett rep som man kan fästa vid speciella punkter för att ta sig framåt. Det är ju ett ganska klassiskt grepp i spelvärlden som bland annat använts i ”Bioshock Infinite”.

Det snackas även om att Faith inte behöver något vapen i striderna. Ingen tvingade en att slåss med en pistol i första spelet heller. I ”Catalyst” ska allting handla om fokus, och Faith kan till och med hamna i något slags ”flow-läge” som ger henne extra krafter.

Missförstå mig inte, ”Mirror’s Edge” är bland det finaste jag har spelat och ligger mig varmt om hjärtat – blockliknande grafik i kulörta färger, ett flöde som var magiskt när alla rörelser satt på plats och en kvinnlig karaktär som är rent ut sagt badass. Men inför ”Catalyst” känner jag mig lite mer skeptisk. Vad är det som gör tvåan så speciell?

Visst kan man pytsa ut nya funktioner som förhöjer upplevelsen – men de känns inte tillräckligt drastiska för att totalt skaka om serien. Första ”Mirror’s Edge” blev nästintill kultförklarat och det finns minst sagt mycket att leva upp till. Det behövs lite mer än en ny gadget hit och dit för att blända mig. Men det här är förstås bara mina egna spekulationer. Det är först den 26 maj som vi får ta del av nästa steg i Faiths resa.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB