Startsida / Inlägg

Svenska indiepärlan ”Kathy Rain” imponerar

av Effie Karabuda
kathy1

Enmansstudion Clifftop Games förtrollar Effie med sin demo av det retrocharmiga detektiväventyret “Kathy Rain”.

Kathy Rain är en kaxig universitetstjej som glider runt på sin rosa Harley som om hon inte gjort något annat. Hon återvänder till Conwell Springs där hon växte upp för att luska i vad som egentligen hände med sin bortgångna morfar. Helt plötsligt hamnar hon mitt i ett detektivarbete bland diverse spår och ledtrådar som hon tar sig an med stor självsäkerhet. Varför kom Joseph Rain hem mitt i natten helt förstörd för flera år sen? Och varför bär alla i Conwell Springs på en sådan ilska? Kathy är mer än redo att lösa fallet.

Med ciggpaketet och anteckningsblocket i högsta hugg är Kathy Rain en hårdhudad men ändå sympatisk huvudkaraktär. Hon tar tydligt avstånd när hon inte gillar någon, och slösar absolut inte bort sin tid på folk som inte är till nytta för henne – men det betyder inte att hon inte kan visa medkänsla för personer som står henne nära. Dialogen är kvick och slipad och passar ”Twin Peaks”-stämningen som handen i handsken. Visst är det en del pusselbitar som behöver falla på plats innan spelet är helt fullständigt, vilket förstås inte är så förvånande i en demoversion. Karaktärsrösterna håller på att spelas in i skrivande stund och det ska onekligen bli spännande att se hur Kathys envisa drag gestaltas. 
kathy4Spelet har en stark 90-tals-atmosfär som tycks spricka upp i den retropixliga grafiken. ”Kathy Rain” känns förvånansvärt uppfriskande och nytt trots den tydliga flörten med det gamla. Jag kan annars tycka att många spelskapare använder retroestetiken som en direkt genväg till många spelares dunkande nostalgihjärtan – och det fungerar på så sätt som en väldigt tacksam och nästan lite lat grafisk lösning. Men istället för att ”Kathy Rain” skulle kunna kännas bakåtsträvande i sitt utseende, så ligger det snarare helt rätt i tiden.

Kanske är det Clifftop Games ständiga fokus på en kvinnlig karaktärs personliga resa som gör att man ser pixlarna i ett nytt, skarpare ljus.

”Kathy Rain” släpps i vår till PC och Mac. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB