Startsida / Inlägg

Lionhead Studios lägger ner – så här minns jag ”Fable”-serien

av Effie Karabuda
fable_2_1

Microsoft lägger ner Lionhead Studios tillsammans med det efterlängtade spelet ”Fable Legends”. Därför har Effie listat det hon kommer att sakna mest med spelserien. 

Lionhead Studios som ursprungligen grundades av ikonen Peter Molyneux 1996 har nu stängt igen. Microsoft köpte upp spelstudion 2006, och strax därefter blev Lionhead bland annat hyllad för sin varma och komiska rollspelsserie ”Fable”. Nyligen arbetade teamet på co-op actionrollspelet ”Fable Legends” som redan utannonserades 2013 – men nu skrotas den titeln också.

Microsoft är visserligen schyssta som fixar nya jobb åt Lionheads anställda och prisar teamet för deras hårda jobb och så vidare – men det spelar ingen roll. Jag har förlorat en av mina favoritspelserier. Antingen väljer jag att sörja, eller så kan jag välja att se tillbaka på vår tid tillsammans som något vackert. Jag gör det sistnämnda.

Det jag kommer att sakna med ”Fable”-serien är…

1. Den brittiska accenten. Som extremt dedikerad anglofil dyrkar jag allt som har med England att göra. I ”Fable” fann jag allt ifrån cockneyengelska, skotsk slang och den lite mer snobbiga Downton Abbey-tonen. Jag satt ofta och härmade karaktärernas accent för mig själv… ja, jag är en nörd och nu går vi vidare.

2. Att tvångsäta selleri för att gå ner i vikt. Kommer ni ihåg när man åt paj efter paj efter paj för att få upp sin hälsa och ba ”Men varför är jag så himla tjock?” Alltså man blev till och med fet av att äta kött eller bröd. Det enda som gjorde att man behöll en slags normalvikt var den magiska sellerin. Jag hade alltid minst 20 stycken i mitt inventory.

blacksmithfable1

3. Timmarna man tillbringade som blacksmith i Bowerstone. Jag har nog aldrig slitit så hårt i mitt liv som när jag stod och smed mina virtuella svärd. Det var som att jag hamnade i någon slags trans när jag försökte pricka in det där gröna området med hammaren.

4. När jag alltid råkade skjuta i en folkmassa. Paniken som uppstod! Folk som skrek av skräck! Mitt rykte som försämrades! Ville egentligen bara krama om alla och utropa att jag är världens snällis. Vilket jag i princip gjorde när jag sedan gick runt och hetsflörtade med alla runtomkring mig för att få bättre karma.

5. Röstskådespeleriet. Storbritanniens skådiselit samlades för att låna ut sina röster till karaktärerna i ”Fable 3” – Stephen Fry, Michael Fassbender, Nicolas Hoult, John Cleese, Jonathan Ross, Simon Pegg, Bernard Hill mfl. Beskåda denna lååånga lista av legendariska män! Hur många spel har kunnat pricka av ett så stort antal talanger i ett och samma spel? Nä, tänkte väl det det!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB