Startsida / Inlägg

”Quantum Break” årets hittills största besvikelse

av Effie Karabuda
quantum
Rate

Quantum Break

Från 16 år

Genre: Action

Format: Xbox One

Pris: ca 599 kr

Utvecklare: Remedy Entertainment

Utgivare: Microsoft Studios

”Quantum Break” faller platt som en pannkaka och är ett levande bevis på att film aldrig ska försöka integreras i spel.

Ambitionerna kunde inte ha varit högre. Finska Remedy Entertainment har jobbat stenhårt för att värva de hetaste skådespelarna till sin Xbox-exklusiva tredjepersonsskjutare fylld av action. Shawn Ashmore från ”X-men”, ”Game of Thrones” Aidan Gillen och Lance Reddick från ”The Wire” är bara några av namnen.

”Quantum Break” säger sig sudda ut gränserna mellan film och spel. Men gränserna mellan film och spel har aldrig varit tydligare. Varje episod avslutas med ett 30 minuter långt tv-avsnitt och övergången från verkliga skådespelare till stelt animerade spelkaraktärer är pinsamt påtaglig. Jag har sällan sett Aidan Gillen a.k.a. ”Littlefinger” i något så taffligt utfört. Det är klyschigt och oproffsigt. Man ser kameramännen reflekteras i glasväggar och actionscenerna är som tagna ur en b-rulle – Lance Reddick går i slow-motion, knäpper med fingrarna och helt plötsligt exploderar det bakom honom.

Handlingen tillför inte direkt något nytt till vårt populärkulturella arv. Kort och gott har ett tidsrese-experiment gått käpprätt åt helvete och huvudkaraktären Jack Joyce är därför fast i en värld bland tidssprickor. Hans främsta uppdrag blir att försöka stoppa den maktgalna organisationen Monarch. Det är i alla fall tur att det välgjorda ljudlandskapet och specialeffekterna får en att stundtals glömma bort den förutsägbara storyn.

jackjoyce

Jack Joyce är den töntigaste spelhjälten jag någonsin har stött på – och då menar jag inte på ett charmigt sätt som väcker mina moderskänslor. Han klär sig som en förskolelärare och har noll karisma. Jag vill inte gå in i rollen som Jack när jag plöjer ner skurkar och använder mina tidsmanipulerande egenskaper – det känns bara osexigt. Machomannen Ethan Grady från ”Homefront” – kom tillbaka! Allt är förlåtet! Kanske skulle Jack Joyce också må bra av en dos testosteron.

Det här skulle bara ha varit ett renodlat spel. ”Beyond: Two Souls” med Ellen Page har samma problem och sneglar på det cinematiska när det borde omfamna spelandets interaktivitet istället. Kombinationen av två medium är en intressant tanke, men i praktiken blir det blir sällan så storslaget som man har förutspått. Det känns som att Remedy Entertainment drabbats av ett slags mindervärdeskomplex och hoppades på att filminslagen skulle förhöja spelets kulturella status.

Trots kändistätheten i Xbox största titel det här året, kan jag ändå inte få bort Lance Reddick i överdriven slow-motion från hornhinnan. ”Quantum Break” blir inget annat än ett kalkon-släpp.

Följ Aftonbladet Spela på Facebook och bli en del av vårt spelgäng! Få ett skojigare nyhetsflöde och en inblick i Effies gamerliv.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB