Startsida / Inlägg

Vikander kan visa ny sida av Lara Croft

av Effie Karabuda
alicialara

Angelina Jolie lämnar över ”Tomb Raider”-facklan till Alicia Vikander. Äntligen finns det en chans att sudda bort bilden av Lara Croft som hjältinnan med stora bröst. 

Gamingvärlden har sedan länge bekantat sig med arkeologen och äventyraren Lara Croft i ”Tomb Raider”. Redan 1996 släpptes det första spelet som skapade stor uppmärksamhet med sin kvinnliga huvudkaraktär i en mansdominerad genre. Croft var en kantig och lågupplöst hjältinna med polygon-formade tuttar som sköt ner alltifrån dinosaurier till blodtörstande vargar. Idag är hon mycket mer än så.

Den rebootade versionen av ”Tomb Raider” från 2013 skriven av geniet Rhianna Pratchett, presenterar en helt annan version av Lara Croft. Hon är ofta ängslig, drivs av emotioner och vågar visa både svagheter och styrkor. Hon gick från att skaka med pistolen i handen till att självsäkert skjuta ner potentiella våldtäktsmän och machotyper. Och vi var med på varenda steg i utvecklingen.

Att Alicia Vikander rollsätts som Lara Croft i nästa film är det bästa som kan hända ”Tomb Raider”-serien. Hennes Oscar-vinst och fenomenala insats i ”The Danish Girl” pekar på ett mångsidigt alster som förhoppningsvis kan lyfta fram nya sidor hos den brittiska utforskaren. När Camilla Luddington röstskådespelar i senaste ”Rise of the Tomb Raider” är det mycket stön och darr på rösten – så där härligt överdrivet och tv-spelsaktigt så att ingen kan misstolka några känslor.

Nu finns alla förutsättningar för att göra en total u-sväng i sättet Lara Croft porträtteras på. Angelina Jolies tolkning var ärligt talat ganska sval och intetsägande. Dessutom var utseendet direkt plockat från 90-talets klassiska version av spelet med framhävda bröst, korta shorts och en lång fläta. Tretton år senare finns det inget annat alternativ än att ta den mänskliga och betydligt mer påklädda versionen av Croft till den vita duken.

Jag längtar efter en Lara som inte räds för att gråta och har stunder där hon är skör – inte bara i tv-spelen utan även i filmvärlden. Upp till bevis, Alicia Vikander! Det är dags att gestalta en Lara Croft som är mer än bara ”pang pang”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB