Startsida / Inlägg

Apple tar bort spel om Gazakriget – ”olämpligt för spelkategorin”

av Effie Karabuda
liyla1

Apple anklagar det palestinska mobilspelet ”Liyla and the Shadows of War” för att inte vara ett spel – eftersom att det är alldeles för politiskt. Nu är appen borttagen. 

”Liyla and the Shadows of War” är utvecklat av palestinska Rasheed Abueideh och centrerar kring flickan Liyla som försöker överleva i krigszonen Gaza. Det handlar om att rädda sin familj och ta dem till säkerhet medan bomberna regnar ner. Spelet är kort och i svartvitt. I slutet rullar faktarutor om hur kriget påverkat civila – främst kvinnor och barn.

Apple vägrar att placera titeln i spelkategorin i AppStore och kallar det för ”olämpligt”. Abueideh twittrade en skärmdump med ett uttalande från Apple där de anser spelet vara ett ”icke-spel” och ett politiskt ställningstagande. De bad honom också att lägga sitt verk under ”news” eller ”references” i stället. Numera finns appen endast tillgänglig på Android.

liyla5

Huruvida ”Liyla and the Shadows of War” har ett underliggande politiskt budskap eller endast vill berätta en mänsklig historia är egentligen upp till var och en att tolka. Men att Apple är så fega att de inte vågar erkänna appen som ett riktigt spel är helt ofattbart. Rent mekaniskt uppfyller det alla krav – man förflyttar sig mellan plattformar, undviker skott och styr ibland två karaktärer samtidigt.

Om Apple på riktigt brydde sig om spel som var opassande skulle de kanske börja med att ta bort appar med namn som ”Israeli Heroes” där man skjuter tecknade missiler mot diverse torn. De är väldigt inkonsekventa i sitt urval. Till exempel anspelar ”This War of Mine” på liknande teman som Abueidehs spel men får ändå existera under rätt kategori.

En hel del verkar skava med ”Liyla and the Shadows of War”. Men allt behöver inte vara glättigt och lättuggat för att kallas för ett spel. Oavsett Apples intentioner ser det väldigt märkligt ut just nu, nästan som om de försöker tysta vissa delar av en politisk konflikt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB