Startsida / Inlägg

Hittade över 50 klassiska arkadspel – i övergivet fartyg

av Effie Karabuda
duke01

Den gamla och numera slitna lyxfärjan The Duke of Lancaster i Wales visade sig sitta på en otrolig gömma av unika arkadspel från 80-talet – som man nu har räddat.

Tony Temple från arcadeblogger.com har skrivit om den otroliga arkadspelsskatten som hittades i ett övergivet fartyg i Wales. Berättelsen tar fart redan 1956 då passagerarfärjan The Duke of Lancaster färdades fram och tillbaka på de brittiska vågorna. Fartyget gjordes sedan om för biltransport och reste för sista gången 1978. Ett år senare såldes skeppet till en man som döpte om det till ”The Fun Ship” med idén att skapa ett slags flytande hotell med ett brett spektrum av underhållning.theduke

Men planerna gick inte riktigt som mannen hade tänkt sig. Fartyget blev aldrig en flådig nöjesplats på grund av en hel del rättsliga tvister. Däremot hade hela bildäcket redan hunnit fyllas med över femtio klassiska arkadspel – som nu ingen skulle få chansen att uppleva. ”The Fun Ship” förtvinade och föll i glömska i norra Wales.

Ända tills retroälskaren Oliver Moazzezi fick nys om fartygets orörda arkadspelsgömma tack vare några hängivna utforskare som hade spridit bilder på skeppet. Det krävdes flera telefonsamtal till folk i kommunen för att Moazzezi slutligen skulle nå ägaren till före detta ”The Fun Ship” – vilket blev vägen in.

duke02

Arkadspelen visade sig vara otroligt välbevarade och framför allt unika då de flesta var från år 1980 och 1981. Men att ta hand om en del av spelhistorien var inte så lätt som man hade kunnat tro, mestadels på grund av en massiv vattenläcka som riskerade att förstöra arkadmaskinerna. Det gällde att agera snabbt. Det enda sättet att rädda spelen på var om Moazzezi och hans team lyfte ut dem med en kran till utedäcket. Efter en omfattande och inte helt oproblematisk insats lyckades de slutligen bärga allt.

Arkadspelen är nu i säkra händer hos entusiaster över hela Europa som reparerar och återställer fynden till sina rätta skick. Medan uttömda The Duke of Lancaster står kvar vid kusten och rostar bort.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB