Startsida / Inlägg

”Shadow of the Beast” saknar glöd

av Effie Karabuda
shadow-of-the-beast-screen-14-ps4-eu-23oct15
Rate

Shadow of the Beast

Från 18 år

Format: Playstation 4

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Heavy Spectrum

Utgivare: Sony Interactive Entertainment

”Shadow of the Beast” törstar efter uppmärksamhet och vill gorma högt och tydligt med sin brutalitet. Men det blir inte mycket mer än ett litet pip.

Många menar att Amiga-klassikern Shadow of the Beast” nådde sin peak 1989 och aldrig kan bli lika enastående igen. Jag brukar ta sådana yttranden med en nypa salt, eftersom att vem som helst kan vilseledas av nostalgi. Men tyvärr ligger det nog en del sanning i påståendet.

I action-rebooten är monstret Aarbron ute efter hämnd och ska förgöra den onda magikern Maletoth. Med hjälp av sin blodfyllda raserimätare och vassa klor kan vår hjälte klara av de mest skoningslösa striderna. Historien inleds starkt med ombytta könsroller – Aarbron slåss mot uteslutande kvinnliga soldater medan männen i samma område försöker skydda ett nyfött barn. Därefter stöter han dock mestadels på arméer av köttiga könlösa varelser.

shadow-of-the-beast-screen-18-ps4-eu-23oct15

Jag lär mig snabbt att blockeringen är essentiell för att överleva de mest intensiva slagsmålen. Här kan jag inte bara förlita mig på slumpmässig knapptryckning – ”Shadow of the Beast” kräver mycket mer av spelaren. När Aarbron släpper ut sin ilska i ett stort kedjeförlopp har timingen aldrig varit viktigare. Lyckas jag inte pricka in rätt attacker i rätt stund kommer det upp en skylt med meddelandet ”late” och jag känner mig ganska så kass. Att dö gång på gång och tvingas konsumera ett oskyldigt liv för att återuppstå kan likaså vara rätt så uppgivande.

Trots omväxlingen i strategitänket när det gäller olika fiender och den något påtvingade pussellösningen är jag ändå inte tillräckligt stimulerad. Det puttrar på. Blodet skvätter hit och dit. Det ser nästan lite plastigt ut. De abnormt tjocka bloddropparna lämnar pölar i alla grottor och träsk som jag besöker. Estetiken är inte tillräckligt vidrig för att den ska väcka avsky i mig, och den är inte heller så förtjusande vacker att jag blir helt begeistrad.

”Shadow of the Beast” var antagligen bättre för snart 30 år sedan då det tillförde något nytt med sin råhet. Idag ryter konkurrenterna betydligt starkare.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB