Startsida / Inlägg

Naughty Dog kastade ut sexistisk medarbetare

av Effie Karabuda
naughtydogneil

Naughty Dog inspirerades av feministen Anita Sarkeesian och skapade fler kvinnliga karaktärer i ”Uncharted 4”. Något som en del i teamet protesterade mot. 

Det är inte konstigt att ett så storslaget spel som ”Uncharted 4: A Thief’s End” är på allas läppar både före, under och efter release. I en intervju i Rolling Stones Glixel berättar nu regissören Neil Druckmann att han inspirerades av Anita Sarkeesians videor om sexism i spelvärlden. Det kan ha påverkat antalet kvinnliga karaktärer i actionäventyret.

(En del spoilers framöver)

Mångfaldstänket har varit genomgående under utveckligen av ”Uncharted 4”. När Druckmann beskrev en ny karaktär för sin designer sa hon alltid ”men om det var en tjej då?” – vilket fick honom att tänka till. Han säger att så länge könsbytet inte påverkade eller ändrade något så kändes beslutet självklart. Till exempel gjorde man om Nathans son till en dotter, samt bytte ut en gammal manlig husägare mot en dam.

De här ändringarna uppskattades inte av alla. En så kallad ”fokus-testare” som provar spelet och kommer med feedback, blev provocerad av att skurken Nadine slog ner Nathan och gillade inte heller att huvudkaraktären hade en dotter i epilogen. Han utbrast till och med ”Inte ni också, Naughty Dog! Jag antar att jag är klar med ’Uncharted’ om ni någonsin tänker göra en uppföljare med hans dotter. Sån jävla bullshit.”. Druckmann berättar att han blev tvungen att kasta ut sin medarbetare.

Tänk att kvinnor kan vara ett så känsligt ämne. Plötsligt ser någon en flicka i ”Uncharted 4” som en ultrafeministisk och aggressiv handling när det egentligen bara handlar om att jämna ut könsfördelningen lite. Historiskt sett tenderar ju spelutvecklare per automatik att skapa manliga karaktärer – antagligen för att de oftast är män och utgår från sig själva.

När man står där med tre manliga protagonister och majoriteten av birollerna också råkar ha penis, så är det faktiskt värt att pumpa in lite östrogen. År 2016 kan man inte glömma bort halva mänskligheten.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB