Startsida / Inlägg

”Uncharted 4” en hjärtevärmande resa

av Effie Karabuda
Uncharted-4
Rate

Uncharted 4: A Thief’s End

Från 16 år

Format: Playstation 4

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Naughty Dog

Utgivare: Sony Interactive Entertainment

Biljakter och farliga bergsklättringar i all ära – men det är de älskvärda karaktärerna som sätter sin starkaste prägel på ”Uncharted 4: A Thief’s End”. 

I den sista delen av ”Uncharted”-serien svär Nathan Drake på heder och samvete att han aldrig mer ska utsätta sig för några risker. I stället leker han med plastpistoler uppe på vinden och drömmer sig bort till en annan värld – tills frun Elena ropar att maten är klar och vardagslunken är ett faktum.

Trots sina löften tar det förstås inte lång tid innan Drake hamnar i trubbel igen. Den här gången behöver hans storebror Sam hjälp att undkomma en mäktig knarkkung – det enda sättet att bli av med narkotikabossen är att muta honom med piraten Henry Averys gamla skatter. Tillsammans med den lojala kompanjonen Sully ger sig trion ut på en snårig resa i hopp om att hitta guldgömman.

u4_01

Det första jag slås av är den enastående grafiken. Jag skulle kunna vandra runt i Nathan och Elenas hem i flera timmar och bara begrunda alla små detaljer. Vrida och vända på deras bröllopsfoton och se hur ljuset reflekteras i bilderna. Eller stanna upp och iaktta svettpärlorna på Drakes panna efter ett intensivt slagsmål. Mögelpartiklar på stenväggar som etsat sig fast, turkosa havsvågor som fångar solstrålar och smuts som gror i ansiktsporer – aldrig har jag blivit så tagen av ett spels yta.

Nästan omedelbart får jag bekanta mig med actionäventyrets vanligaste sätt att ta sig framåt på; klättringen. Att förflytta sig från olika punkter i de skottländska och madagaskiska miljöerna blir ofta ett ganska så träligt inslag. Mekaniken skapar en onödig frustration när jag försöker pricka in ett hopp mot en våt klippavsats och misslyckas, eller tvingas ta sega omvägar. Att flytta lådor för att ta sig uppåt är ännu ett upprepande moment som har hämtat inspiration från ”The Last of Us”.

u4_03

Actionsekvenserna och skjutandet sitter däremot som en smäck. Smygandet är också oerhört tillfredsställande så fort jag har fått in tekniken. När jag är mitt i en biljakt och klamrar mig fast vid en lina som är ihopkopplad med en truck, samtidigt som jag skjuter på mina fiender som kör förbi både på höger och vänster sida – fylls jag av en euforisk sinnesupplevelse.

Multiplayer-funktionen förstör lite av skjutar-magin som finns i singleplayerläget. Det bästa alternativet är att förtränga all online-fighting och endast fokusera på striderna som håller ihop ”Uncharted”-historien. Sam och Nathans relation är ständigt närvarande i storyn, oavsett om de dödar skurkar eller flyr med motorcykeln – den retsamma dialogen mellan bröderna blir något jag ständigt längtar efter. Även de kvinnliga karaktärerna är fantastiskt fint skrivna, trots att de tyvärr aldrig får en pratstund med varandra. Röstskådespelarnas naturliga och trovärdiga repliker sätter en guldkant på det mesta och glänser betydligt mer än all ”glida ner för en ravin”-action.

uncharted404

Visst kan en del element i berättelsen kännas krystade. Det uttänkta crescendot landar platt när Naughty Dog försöker återskapa ett rörande inslag från ”The Last of Us” DLC ”Left Behind”. Det blir istället som allra starkast när mina känslor för protagonisterna inte försöker att tvingas fram. Till exempel när jag är delaktig i de mindre glamourösa aktiviteterna. Att sitta i soffan och få en skeptisk Nate att lira på ”en sån där maskin” (läs; Playstation 1) är ett ögonblick jag sällan kommer att glömma.

Nathan Drakes farväl är bitterljuvt men knyter ihop säcken väl. Ännu en gång visar Naughty Dogs berättarförmåga vad resten av spelvärlden fortfarande saknar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB