Startsida / Inlägg

5 bästa och sämsta från E3

av Effie Karabuda

Effie listar sina favoriter och största besvikelser från mässan E3 i Los Angeles. 

Skärmavbild 2016-06-16 kl. 16.45.42 xboxone_s

1. Xbox konsolsatsning

Xbox One har alltid legat snäppet bakom Playstation 4 som har tagit åt sig all ära och haft överväldigande försäljningssiffror. Men i år när alla förväntade sig en ny konsol från Sony, så svepte istället Microsoft in som en tornado och röjde runt med sin Xbox One S och Project Scorpio. Vi kan alltså se fram emot hela två nya konsoler från speljätten – Xbox One S som är en slimmad och billigare version vars handkontroller kan skräddarsys med olika färger, samt Project Scorpio som möjliggör spelande i 4k-upplösning och har den kraftigaste motorn någonsin. Om jag får leka spåtant så tror jag även att den slimmade Xboxen har potential att locka till sig skeptiska kvinnliga spelare, i och med sitt välkomnande utseende för nybörjare i gamingvärlden. Microsoft visar var skåpet ska stå och Playstation riskerar att förlora sin position som den mest sålda konsolen i Europa inom en snar framtid. Tro mig.

Skärmavbild 2016-06-16 kl. 16.50.15

2. Star Wars 2018

EA samarbetar med Visceral Games för att ta fram ett helt nytt “Star Wars”-spel med en historia och karaktärer som vi aldrig har fått ta del av tidigare. Författaren är självklart geniet Amy Hennig som bland annat har skrivit actionäventyret “Uncharted”. Det här kan inte bli något annat än storslaget.

zoinkfe

3. Fe

Svenska Zoink Games följer Umeå-utvecklade “Unravels” fotspår och presenterar sitt plattformsspel “Fe” på ett oerhört blygsamt sätt uppe på den massiva EA-scenen. Det ser minst sagt lovande ut med nordiska skogar i lila och blå färgskalor ihop med melankoliska stråkar i bakgrunden. Charmigt som tusan!

startrekbridgecrew

4. Star Trek i Virtual Reality

Snart kan du och dina kompisar samarbeta och försöka styra ett helt eget rymdskepp i Virtual Reality. Ubisoft och Red Storm Entertainment slår nämligen ihop sina kloka hjärnor för att skapa ett underhållande “Star Trek”-äventyr vid namn ”Bridge Crew”. På med Oculus Rift-glajorna och inta rollen som en Star Fleet-kapten!

horizon

5. Horizon Zero Dawn

Även om kombinationen stenålder och högteknologiska robotar är fullkomligt absurd, ser “Horizon Zero Dawn” av Guerrilla Games ändå ut att vinna alla gamers hjärtan. Efter en provspelning fastnade jag för smygarstilen, den kvinnliga huvudkaraktären och de höstliknande landskapen med slående detaljer.

Skärmavbild 2016-06-16 kl. 16.45.58

1. Hideo Kojimas ”Death Stranding”

Kojima har till mångas förtjusning släppt en trailer till sitt spel ”Death strandning”. Den innehöll en naken Norman Reedus, ett livlöst spädbarn som förvandlas till svart lera och oklara ting som svävade i ett mörkt landskap. Pretentiöst? Inte alls.

2. De digitala kortspelen

Den tröttaste trenden i år. Efter Blizzard-succén ”Hearthstone” vill ”The Witcher”-skaparna haka på med “Gwent” och Bethesda med ”Elder Scrolls: Legends”.

3. Microsofts speltitlar

De kommer förvisso att lansera helt otrolig hårdvara, men vem bryr sig om enastående konsoler när det inte finns något enastående att spela på dem? Inte ett enda Xbox-exklusivt spel fick det att pirra till i mig. Här behövs en tydligare story-inriktning.

4. Det inövade PR-snacket

Självklart kan man förvänta sig ansträngd marknadsföring på en mässa. Men det kan göras snyggt och roligt, istället för extremt pinsamt och övertydligt.

5. Nintendos livesändning

Nintendo var en stor besvikelse och fokuserade tyvärr mest på två spel. Ett av dem var nya “The Legend of Zelda: Breath of the Wild” – snyggt för att vara Nintendo men alldeles för bakåtsträvande rent grafiskt om de vill tävla med Playstation och Xbox.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB