Startsida / Inlägg

Kan man vara feminist och ändå gilla tuttspel?

av Effie Karabuda
Skärmavbild 2016-06-08 kl. 10.40.20

Läsaren ”Petrichor” uppmuntrar ett feministiskt perspektiv i spelvärlden, men spelar samtidigt tuttspel som ”HuniePop”. Effie försöker reda ut den här röran.

Fråga: Var hälsad, Effie.

Som du säkert är införstådd med så skriver jag till dig för att jag har ett problem. Jag följer utvecklingen i dagens spelindustri som de flesta gamers idag, och det är min tro och förhoppning att den hela tiden blir bättre. Jag är en uttalad förespråkare för en värdegrund för spelutvecklare som grundar sig på ett feministiskt perspektiv, och anser att framför allt gestaltningar av kvinnor ännu lämnar mycket i övrigt att önska. Nu till kruxet; jag spelar precis den sortens spel en sådan värdegrund torde fördöma. ”HuniePop” är för mig bland de mest beroendeframkallande spel jag någonsin spelat, ”The Witcher” får mig med sitt smörgåsbord av damer att känna mig som en Adonis, och därtill har spel som ”Dead or Alive Extreme 3”, ”Criminal Girls” och ”Senran Kagura” bestämda platser i min hylla. Precis den sortens spel människor över hela spelvärlden nu raljerar med eller emot, helt enkelt. Min fråga är nu, kan jag stå på båda sidor, eller är jag bara en hopplös hycklare?

//Petrichor

Effies svar: Kära ”Petrichor”,

Du är i minst sagt en knepig situation. Dina värderingar och hur du handlar går inte alls ihop. Personligen har jag svårt för folk som kallar sig för feminister och säger sig stå för en jämlik värdegrund där kvinnliga karaktärer inte porträtteras som sexobjekt, men sedan inte gör något åt saken. Eller ännu värre; faktiskt spelar de spelen som framställer tjejer som tutt-fior och på så sätt stöttar hela den genren. Jag ser mycket hellre att man faktiskt inte kallar sig för feminist, men agerar jämställt och vägrar röra ”Dead or Alive Extreme 3” eller ”HuniePop”.

Ärligt talat tycker jag att du får välja sida. Du är fullt medveten om att dina begär inte är helt fräscha och att det strider emot dina principer. Antingen omfamnar du ditt beroende och accepterar att du har en viss läggning för den här typen av spel med sexualiserade kvinnor – fast då måste du även vara sann mot dig själv och lägga din feminism åt sidan. Eller så häller du en hink med iskallt vatten över huvudet och skärper dig. Rensa den där spelhyllan och se till att göra något åt jämställdheten i spelvärlden på riktigt. Lär dig att leva utan dina animerade strippor med välutvecklad bröstfysik. Jag tror att du klarar det.

Lycka till!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB