Startsida / Inlägg

Nya ”Sherlock Holmes” fastnar i gamla fotspår

av Effie Karabuda
SHDD_FIGHT
Rate

Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter

Från 16 år

Format: PC, Xbox One, Playstation 4

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Frogwares

Utgivare: Bigben Interactive

”Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter” puttrar på i samma gamla anda och tänjer inte på några som helst gränser. Vilket sätter stopp för en välbehövd utveckling.

Den brittiska mästerdetektiven Sherlock Holmes är tillbaka med samma bekanta recept som smakar precis likadant som förut. Spelet är som vanligt uppdelat i olika korta mordmysterier som möjligtvis har en koppling till varandra. Antagligen skulle det hela ha gjort sig bättre i episodformat, eller varför inte som ett enda stort uppdrag på tio timmar med en utstakad dramaturgisk kurva.

Jag vandrar runt som Sherlock på kullerstenarna i London till melankoliska pianoslingor. Löser mord på boulebanor eller sätter dit mäktiga och rika män. Med hjälp av ett stort hjärnnät av slutsatser som kopplas ihop med diverse ledtrådar kan jag till slut fälla min dom. Ska jag skona eller straffa? Jag letar ivrigt efter bevismaterial på alla möjliga ställen – till en viss del forcerat eftersom att spelet får mig att vrida och vända på varenda pappersbit innan jag kan gå vidare. Ofta störs jag av det långsamma tempot som mestadels påverkas av Holmes snigelfart, men också på grund av de tidsslukande omvägarna.

SHDD_CHAIR

Kärnan i spelet ska vara just Sherlock Holmes och hans frenesi. Ändå placeras jag stundtals i någon annans skor – till exempel blir jag en gatupojke som jagar skurkar och en hund som luktar sig fram till olika spår. Själva huvudkaraktären försvinner lite i bakgrunden och jag känner knappt igen honom. Den där smått frånvarande, asociala och inåtvända människan har bytts ut mot någon som är betydligt mer mänsklig och dras med privata intriger vid sidan av jobbet.

Sherlocks äventyr är förvisso essensen av mys. Jag vill koka en kopp te och totalt förlora mig själv i en gammal 1800-tals värld där jag besitter någon slags överlägsen intelligens. Men samtidigt måste jag ha högre krav än så när ett spel känns och ser ut precis likadant som dess föregångare ”Crimes & Punishments”. Två år senare förväntar jag mig skarpare grafik och tajtare gameplay-funktioner.

Det är naivt att tro att ett spelserie aldrig behöver genomgå en förändring. Skaparna till ”Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter” valde att inte rucka på ett vinnande koncept, och det konceptet hann ifatt dem.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB