Startsida / Inlägg

Sony tar bort spelarens PSN-konto – på grund av hans muslimska namn

av Effie Karabuda
jihadps
Bilden till vänster är från Jihads twitterkonto @iJihad

Gamern ”iJihad” har fått sitt PSN-konto permanent avstängt av Sony – eftersom att användarnamnet ansågs vara olämpligt, även om hans riktiga namn var just Jihad. 

Reddit berättar den 26-åriga mannen Jihad om sitt strul med Sony och Playstation. Ända sedan den första PS-konsolen släpptes har han kunnat spela utan några som helst problem, fram tills nyligen. Från ingenstans bestämde sig Sony för att hans gamla PSN-namn ”iJihad” (som han skapade under PS3-eran) var opassande och stängde därför av användarens konto permanent.

Jihad klagade och tydliggjorde att det inte ligger någon politisk värdering i namnet, utan att det härstammar från den icke-religiösa betydelsen ”ansträngning och strävan”. Då svarade Sony med att erbjuda honom ett nytt PSN-namn. Men sedan blev det tyst och de återkom aldrig med en lösning. Trots löftena fick 26-åringen alltså aldrig möjligheten att få tillbaka sitt konto under ett annat alias.

Alla spel som Jihad någonsin ägt samt slantarna på kontot kastades rakt ner i sjön. Han uppger själv att han aldrig har fuskat eller ens pratat med någon under sin tid på PSN. Men hans exemplariska uppförande verkar inte spela någon som helst roll för Sony.

”Jag är väldigt ledsen över att ha nått det här stadiet av hopplöshet i något som ska vara en rättvis behandling utan personligt rasistiska åsikter. Jag hoppas att ni vill stötta mig, men jag accepterar också om ni inte håller med; bara att lyssna på mig är väldigt uppskattat”, skriver han.

Visst är det lätt att göra associeringar till terror och våld när man hör ordet ”jihad” år 2016, men 26-åringens föräldrar hade antagligen inte den kopplingen i åtanke när han föddes – så ska han behöva lida för det? Att inte ens ge tillbaka kontot är bara larvigt. Ett namnbyte är inte heller hela världen om spelaren själv går med på det. Sony, hur svårt ska det vara?

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB