Startsida / Inlägg

SUPERGUIDE: Allt om nya Xbox One S – releasedatum, specifikationer och pris

av Effie Karabuda

Xbox One S är det senaste tillskottet i konsolfamiljen som öppnar upp för helt nya möjligheter med sin kompakta design. Här är allt du behöver veta inför släppet. 

Vem hade kunnat ana att Microsoft satt och ruvade på en helt ny serie av konsoler? Under mässan E3 blev det klart att teknikjätten släpper Xbox One S – en betydligt mer slimmad version av enheten som placerar den tidigare VHS-liknande burken i skamvrån. Förutom en rejäl bantning har vi även en hel drös tekniska förbättringar att se fram emot.

Nyheter med Xbox One S

markStorleken har minskat med 40 % och strömkällan är integrerad.

markDen är helvit istället för svart.

markHandkontrollen är trådlös och har Bluetooth-koppling. Man kan få designa sin handkontroll i olika färger och gravera in ett namn på den.

markKonsolen kan stå upp istället för att ligga ner. Ett ställ tillkommer.

markHDR-stöd för utvalda spel och filmer. Det vill säga grafik och bilder som är ännu närmre att fånga det som våra ögon normalt sätt ser.

markStöd för 4k-upplösning, men endast för Blu-Ray, appar och filmer.

markDen kan lagra upp till 2 TB, beroende på vilken modell man äger.

markEn så kallad IR Blaster på konsolens framsida gör att man kan starta andra enheter som t ex ens TV eller digitalbox utan att använda vanliga fjärrkontroller.

Funktioner som finns kvar från Xbox One

mark

Alla spel och appar som redan existerar till Xbox One förs vidare, likaså titlar från gamla Xbox 360.

markHDMI-ingången som gör att man kan koppla tv-boxarna till konsolen finns kvar.

mark

Alla tillbehör fungerar fortfarande med Xbox One S. Förutom Kinect som inte längre har en egen port, utan kräver en en separat adapter (som är gratis för Xbox-ägare).

Så mycket snyggare blir spelen med HDR

hdr

HDR ”High Dynamic Range” är till för att förhöja våra spelupplevelser. Enligt Microsoft kommer färgerna att bli mer intensiva och ljusstarka. Kontrasten mellan svart och vitt ska lyfta fram ett djup i spelen. Färgerna blir helt enkelt mer verklighetstrogna. Däremot fungerar den här funktionen endast på TV-apparater med HDR-stöd, samt spel som ursprungligen har byggts för den här typen av grafik. ”Forza Horizon 3”, ”Gears of War” och ”Scalebound” är spel som finns tillgängliga för HDR.

Här är den nya smidiga handkontrollen

Xbox har alltid varit kända för att skapa de mest bekväma handkontrollerna – men nu väljer de att ta utvecklingen ännu ett steg längre. Förändringarna är små men märkbara. Kontrollens undersida har numera en tjockare textur för att ge ett stadigare grepp och spakarna är mer slittåliga. I ”Xbox Design Lab” får man skräddarsy sin kontroll utefter sina egna färgpreferenser. Om man väljer att spela trådlöst så sägs det att räckvidden är dubbelt så lång som i nuläget. Med hjälp av Bluetooth-teknik kan man använda handkontrollen för att spela på sin dator, surfplatta eller mobil med Windows 10.

Pris och releasedatum

Xbox One S kommer släppas successivt från och med början av augusti. I Sverige kan man se till att förhandsboka sitt exemplar redan nu på Microsoft Store för 3995 kronor – med en hårddisk på 2 TB. Priset varierar beroende på lagringsutrymmet.

500 GB för £249 / €299 / $299 (konsolstativ säljs separat för $20)

1 TB för £299 / €349 / $349 (konsolstativ säljs separat för $20)

2 TB  för £349 / €399 / $399 (konsolstativ ingår)

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB