Startsida / Inlägg

Jag bryr mig för mycket om ”Jocke & Jonna”

av Effie Karabuda
jockejonnaspel
Rate

Jocke & Jonna

iOS, Android

Gratis

Utvecklare: FL Media Group AB

Jag trodde aldrig i hela mitt liv att jag skulle bry mig så mycket om ”Jockiboi” och hans fru Jonna. Eller deras mobilspel för den delen. Men nu har det oväntade hänt. 

Jag må vara blott 20 år gammal. Men tragiskt nog är jag inte en av kidsen längre. Därför blev jag fullkomligt förbluffad över att se ”Jocke & Jonna” på förstaplats i AppStores spelkategori. ”Vilka är gossen Jocke och fröken Jonna, och vad gör de här?”, tänkte jag och kände hur de grå hårstråna gjorde sin entré ur min hårbotten.

Något som tog avfart i researchsyfte slutade i ren besatthet. Efter att ha motvilligt kollat på Jocke och Jonnas Youtubekanal förstod jag snabbt att Jockiboi (som jag följde under ”Kungarna av Tylösand”-tiden) har gått från en doggystyle-juckande grabb till en relativt mogen man. Han lever numera i en helylletillvaro med sin fru Jonna och gör videor om makeovers och äventyrsbad. Deras liv har visat sig väcka ett osunt intresse hos mig och hundratusentals andra barn och unga. Med sin enorma räckvidd i sociala medier och en tv-serie på TV3 är det därför ingen överraskning att kärleksparet har släppt ett eget spel.

jocke&jonna2

”Jocke & Jonna” är bland det sämsta jag har spelat. Då menar jag inte på den nivån att det krampar i mina kräkreflexer, nej nej, det här är bara så konventionellt att jag mår psykiskt dåligt. Jag får välja att antingen spela som Jocke eller Jonna, men flera karaktärer så som grannen Alex och hunden Batman går att låsa upp om jag samlar på mig mynt i spelet. Det enda jag gör är att hoppa från plattform till plattform för att plocka ihop guld samtidigt som jag undviker små spikar. Den hurtiga musikslingan som upprepas i bakgrunden får mig att vilja dö. Och som grädde på moset tvingas jag kolla på en reklamvideo för en app varje gång jag förlorar.

Jag är arg på er, Jocke och Jonna. Här har jag tillbringat timmar framför era videor. Investerat stora delar av mitt liv i ert liv. Och vad är tacken för det? En sjaskig ”Super Mario”-rip-off?! Nä, det här är verkligen inte okej. Vad som helst hade varit bättre. Varför inte ett strategispel, eller kanske en simulator? Jag vill ju bara gå på en promenad med Batman och plocka upp hans digitala bajs. Eller planera dekorationerna på er fiktiva bröllopstårta. Bygga pepparkakshus tillsammans. Jag hade en dröm om att få styra er som i ”The Sims”. Men den drömmen är som bortblåst.

”Jocke & Jonna” hade kunnat bli den perfekta interaktiva djupdykningen i deras liv. Istället blev det något totalt intetsägande. Hur ska jag gå vidare efter det här? Jag måste nog kolla på en timmes lång video där de öppnar sina bröllopspresenter.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB