Startsida / Inlägg

Nintendo släpper en mini-NES med 30 klassiska spel – här är allt vi vet

av Effie Karabuda
minines02

Nintendo ger verkligen sina fans något att sukta efter. Nu har de utanonnserat en mini-version av 8-bitarskonsolen NES med 30 stycken klassiska inbyggda spel. 

Nintendo Entertainment System gör en oväntad comeback. 8-bitarskonsolen släpptes för första gången i Sverige 1986, men snart kan vi vänta oss en helt ny variant vid namn NES Classic Edition fullproppad med ikoniska titlar. Den pyttelilla konsolen kommer att finnas i svenska butiker 11 november. Priset är ännu inte helt fastställt, men kommer förmodligen att ligga strax under tusenlappen.

Det kommer inte gå att ladda konsolen med flera spel och HDMI är bilduttaget som gäller. Även en USB-port finns, fast den används bara för att ge ström via en adapter som ingår i köpet. Handkontrollen ser förstås ut som den klassiska NES-dosan och går att även kan koppla till Wii och Wii U. De inbyggda spelen har flera olika sparpunkter om man vill pausa och fortsätta vid ett annat tillfälle.

minines3

Sitter du kanske och ruvar på ett gäng gamla NES-spel? Tyvärr kommer inte mini-NES kunna läsa av dem eller någon annan typ av media. Men oroa dig inte – alla 30 förinstallerade titlar kommer att räcka gott och väl. Här är spelen som är inbyggda i konsolen:

markBalloon Fight

markBubble Bobble

markCastlevania

markCastlevania II: Simon’s Quest

markDonkey Kong

mark Donkey Kong Jr.

mark Double Dragon II: The Revenge

mark Dr. Mario

mark Excitebike

mark Final Fantasy

mark Galaga

mark Ghosts’N Goblins

mark Gradius

mark Ice Climber

mark Kid Icarus

mark Kirby’s Adventure

mark Mario Bros.

mark Mega Man 2

mark Metroid

mark Ninja Gaiden

mark Pac-Man

mark Punch-Out!! Featuring Mr. Dream

mark StarTropics

mark Super C

mark Super Mario Bros.

mark Super Mario Bros. 2

mark Super Mario Bros. 3

mark Tecmo Bowl

mark The Legend of Zelda

mark Zelda II: The Adventure of Link

Jag vet inte varför jag blir så berörd av mini-NES, antingen har jag grov PMS eller så är jag uppriktigt glad över den här kommande lanseringen. Det kändes nästan som att jag skulle fälla en tår när jag såg listan på alla klassiska spel som snart vilar i min famn? Och då har jag inte ens växt upp med den här konsolen! Men den är ju så otroligt bedårande. Det är nästan som att den väcker moderskänslor i mig på något helt världsfrånvänt sätt?! Hjälp.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB