Startsida / Inlägg

Världen är inte alls redo för ”Pokémon Go”

av Effie Karabuda
pokemongokronika2

I åratal har folk klagat på att gamers aldrig tar sig ut, och när vi väl gör det så blir det kaos. Vårt samhälle är ännu inte redo för konsekvenserna av ”Pokémon Go”.

Nu är det kokta fläsket stekt. Polislarm, dödsfynd och trafikkaos – ”Pokémon Go” har vänt upp och ner på verkligheten. Spelare lockas till olika Pokéstops för att sedan bli rånade. En 19-årig tjej letade efter en vattenpokémon men fann ett lik i havet. Grupper av människor samlades för att fånga en Rattata utanför Auschwitz. Och vi gamers får stå till svars för allting.

I Nintendos ”Pokémon Go” går man ut i verkligheten, fångar pokémons och tävlar med dem. Varelserna lokaliseras med hjälp av GPS-enheten i mobilen och de dyker upp på riktiga platser i vår omgivning. Mobilspelet är större än dejtingappen Tinder och vår värld svämmas över av tränare som är ute på jakt. Men vi har ingen koll på hur vi ska hantera fenomenet.

”Gamers sitter fastklistrade framför en skärm 8 timmar om dagen och får skörbjugg! De måste ut och röra på sig!” är en tanke som har passerat i huvudet på de flesta i åldern 40 och uppåt. Klagomålen har kastats hit och dit – spelare är ett förkastligt folkslag som isolerar sig och blir feta. Ni ängsliga vuxna har skitit i det blå skåpet. När vi gamers nu väl har släpat oss ut i riktiga världen tack vare pokémon kan ni inte göra annat än att sprida er ångest. Helt plötsligt får jag frågor i riksradio om man bör vara orolig för att spela ”Pokémon Go” och om det kanske rent ut sagt är en livsfara. Ert tunnelseende tillåter bara katastrofscenarion.

Dagens samhälle har uppenbarligen ingen plan för när spelandet faktiskt tar sig utanför hemmets väggar. Och vem är hackkycklingen? Jo, gamers. Vi beordras ta ansvar och röra oss försiktigt ute på gatorna. Det här är ett slutgiltigt bevis på att det är helt omöjligt för oss att integreras i vilket sammanhang vi än befinner oss i. Det spelar ingen roll om vi nattgibbar i vår unkna gaminghåla eller hurtigt tar oss ut kl 01:41 i parker för att leta efter Bulbasaur – någon blir ändå alltid förnärmad av vårt intresse.

Folk kommer att bli bestulna under pistolhot. Även värre saker kommer att hända. ”Pokémon Go”-spelarna kan inte rå för att världen ser ut som den gör.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB