Startsida / Inlägg

Gamers gör bättre ifrån sig i skolan

av Effie Karabuda
Foto: Shutterstock

Enligt en ny studie får gamers bättre resultat på proven i matte och vetenskapliga ämnen, än de gymnasieungdomar som inte spelar online.

Föräldrar brukar ofta noja över att barnen sitter fastklistrade framför ”World of Warcraft” när de istället borde fokusera på utbildning, kanske grotta ner sig i Dostojevskij och gå ut och andas lite syrepartiklar. Men enligt en studie som nyligen publicerades i Journal of Communication klarar sig gamers faktiskt utmärkt i skolan.

Psykologen Alberto Posso från Royal Melbourne Institute of Technology har undersökt 12.000 australiska gymnasieelever som alla gjorde Pisa-proven. Han kom fram till att deras akademiska framgångar hör ihop med onlinespelande. Barn som spelar varje dag fick 15 poäng över medelbetyget på matte- och skrivproven, samt 17 poäng mer på vetenskapsproven.

Det verkar som att skolan hjälper gamers att prestera bättre i spelens värld och vice versa. Spelandet gör att eleverna tillämpar kunskaperna som har inpräntats under lektionerna. ”När du spelar onlinespel så löser du pussel för att kunna nå nästa nivå och det innebär att du använder dig av allmänbildning och färdigheter i matte, läsning och vetenskap som du har lärt dig under dagen”, skriver Posso.

Studien visar också en koppling mellan sociala medier och provresultaten. Ungdomar som inte spelar men tillbringar mycket tid på Facebook och Twitter riskerar att prestera 4 % sämre än genomsnittet.

Visst kan det vara så att tonåringar som är bra på matte tenderar att lägga ner mycket tid på onlinespel, eller att duktiga elever arbetar mer effektivt och har därför mer tid över till att slakta vildsvin i ”WoW”. Det finns alltid luckor i den här sortens undersökningar. Men som den inbitna gamern jag ändå är, väljer jag gärna att tro på att alla mina MVG:n helt och hållet föddes ur ”Dragon Age Origins”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB