Startsida / Inlägg

Ny handbok ska stödja föräldrar till e-sportare

av Effie Karabuda
esportföräldrar
Foto: TT

E-sport växer så att det knakar bland svenska ungdomar – ändå har föräldrar svårt att förstå tävlingsformen. Sveroks bok ”Föräldrar och e-sport” ska ändra på saken.

– Om man som förälder kan koka korv på en fotbollsmatch, varför skulle man inte kunna bära stolar till ett LAN?, säger Jesper Englin, utbildare på Sverok och redaktör till boken ”Föräldrar och e-sport”.

Tillsammans med Studiefrämjandet har spelhobbyförbundet Sverok och dess jämställdhetsprojekt ”Respect All, Compete” släppt en gratis handbok i e-sport. Tanken är att få fler föräldrar att inte bara bära stolar, utan även delta mer aktivt i barnens spelande. Boken beskriver väldigt grundläggande olika termer, vad e-sport är för något och hur tävlingarna i digitala spel går till. Även konkreta tips ges, till exempel kring vilka nyfikna frågor man kan ställa och hur man spelar ihop med barnen.

– Det här behövs för att få föräldrar är engagerade i sina barns e-sportande. Dialogen mellan föräldrar och barn är bristande och det leder till en distansering, att föräldrarna inte är tillräckligt nära i barnens intresse. Det saknas trygga vuxna i den här miljön, förklarar Englin.

Sverok tror på att kunna förändra föräldrars syn på e-sport så att fler tar det på större allvar. Egentligen handlar det mest om att sprida kunskap. Englin hoppas att effekten av boken blir att man pratar mer om spelandet i familjen och kan ta upp både positiva och negativa upplevelser, precis som alla andra delar av livet.

Att det finns en brist på kommunikation är inte särskilt konstigt, då många föräldrar inte vet mycket om ämnet. Det beror till största delen på att de inte har vuxit upp med e-sport och har svårt att sätta sig in i barnens intresse.

– Samtidigt upplever jag att det finns en bekvämlighet i att säga ”näää du vet, spel har jag inte koll på”. Man hör väldigt sällan en förälder säga ”det är något med en boll, jag vet inte riktigt vad hen gör”. Föräldrar behöver ta sig i kragen och uppvärdera en av de mest utbredda aktiviteterna hos unga, säger Englin.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB