Startsida / Inlägg

”Pokémon Go” förbjuds i Iran

av Effie Karabuda
iranpokemon

Myndigheter i Iran har valt att bannlysa det populära mobilspelet ”Pokémon Go” på grund av säkerhetsskäl. 

För första gången har ”Pokémon Go” förbjudits, rapporterar BBC. Irans High Council of Virtual Spaces, en myndighet som övervakar all onlineaktivitet i landet (visst låter det lite sci-fi-aktigt?), har valt att bannlysa spelet.

Anledningen till beslutet beror på vissa säkerhetsrisker som inte anges. Trots att Irans invånare bara får använda internet till en viss utsträckning så har ”Pokémon Go” ändå diskuterats flitigt i sociala medier i flera veckor, och engagemanget har uppenbarligen registrerats i politiska kretsar. Iranska myndigheter uppges dock ha velat samarbeta med spelets skapare innan de bestämde sig för att utlysa ett förbud.

Enligt Daily Mail finns det metoder att undvika regeringens blockeringar med hjälp av VPN-tjänster i mobilen. I Teheran kan man se folk spela ”Pokémon Go” runtom i stadens parker. Framför allt många unga har under en lång tid vant sig vid att kringgå dessa begränsningar.

Det här är inte det enda tillfället Iran väljer att strypa allt som har med de tecknade figurerna att göra. Redan 2001 tog man bort kortspelet ”Pokémon” eftersom att det innehöll förbjudna bilder och klassades som ett hasardspel.

Är jag förvånad? Inte alls. När något är så världsomspännande som ”Pokémon Go” tvingas alla länder att förhålla sig till fenomenet på sitt sätt. De länder som tummar på mänskliga rättigheter kommer med största sannolikhet att agera drastiskt.

Man får komma ihåg att ”Pokémon Go” är så mycket mer än att bara fånga små oskyldiga Drowzees hit och dit. Mobilspelet för samman något virtuellt med vår fysiska verklighet, vilket är en teknik som tycks skrämma en del än idag – mest på grund av okunskap.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB