Startsida / Inlägg

Skrota läslovet – inför spellovet!

av Effie Karabuda
spellov1
Foto: Stephanie Lindgren ngplus.org (inklippt foto: TT)

Regeringen ska göra om höstlov till läslov – men jag slår ett slag för spellovet! Låt barnen döda lite demoner istället. Det kan faktiskt öka läsförståelsen.

Hm, hur ska vi göra dagens ungdomar lässugna? undrade utbildningsministern Gustav Fridolin och blev i ett slag 20 år äldre. Jo, vi gör om höstlovet till ett läslov för att förbättra våra resultat i läsförståelse! Fler kulturinstutitioner ska främja läslusten och vända sig till barnen. Inga sexiga buzzwords här inte – bara ännu ett tråkigt tvång från en vuxen! Men hur i all sin dar (förlåt, jag skriver mossigt så fort jag tänker på regeringen) ska det här gå till? Det är kört så länge tv-spelen finns. Därför borde vi bara ha ett SPELLOV i stället.

Sanningen är att majoriteten av Sveriges elever hellre tillbringar sin lediga tid med spel än litteratur, eftersom att det inte påminner om skolan. Fridolin menar att man inte bara ska läsa det man får till läxa utan det man verkligen vill läsa – men många skulle inte ens ta i en bok med tång. Om man inte råkar vara pretentiösa 15-åriga Effie som plöjde ”Don Quijote” under en helg och analyserade könsroller i Strindbergs ”Fadren”. Men jag är verkligen ingen bra måttstock.

Förstår regeringen ens hur coolt gaming är? I stället för att läsa om andra som rör sig bland mörkrets skuggor i ”The Mortal Instruments”, kan man själv bli en demonjägare i till exempel kommande ”World of Warcraft: Legion”. Att vara mitt bland gormande orcher, ett kungarike i förfall och livsfarliga portaler kommer alltid att klå ett hårt omslag med papper och några tryckta bokstäver.

Spelens värld erbjuder inte bara en interaktiv verklighetsflykt, utan ökar också vår inlärningsförmåga. Alla skyltar, chatter, dialoger och menyer som våra ögon skannar av bidrar till läsförståelsen. Barnen lär sig att utveckla sin svenska och engelska och knyter kontakter världen över i onlinespelandet. Gaming är så mycket mer än en tidsslukande demonslakt.

Men hörru Fridolin, om de här argumenten inte faller dig på läppen så har jag det ultimata tipset. Oss emellan, du kan väl bara kalla det för ett spellov? Då garanterar jag att kidsen kommer att kasta sig över böckerna i ren protest.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB