Startsida / Inlägg

Sorry Tommy, men e-sport är långt ifrån en barnlek

av Effie Karabuda
tommyesport
Föredetta hockeymålvakten Tommy Söderström hajar inte grejen med e-sport.

Det är lätt att kasta puck i glashus, Tommy Söderström. Därför vill jag hjälpa dig. Här är min guide – ”e-sport for dummies”.

”Jag kan inte ett skit om datorspel”. I samma stund som de orden yttrades ur före detta ishockeymålvakten Tommy Söderströms mun borde vi alla bara ha stoppat in öronpropparna. Ändå är det ett gäng surgubbar som fortsätter att haka på hans totalsågning av esportstjärnan Emil ”HeatoN” Christensens medverkan i SVTs ”Mästarnas mästare”. Tillsammans sitter de avdankade atleterna med VM-guldet runt halsen och skrockar glatt ”Haha, datorspel! Det är till för små glin med napp, eller vad säger ni grabbar?”.

Hur ska jag få dig att förstå, Söderström? Jag vill trots allt tro att du kan ändra din syn om du bara får lite mer kunskap om det du dissar så hårt. När du säger till Expressen att “Du kan lika gärna sitta i ’Tjotahejti’ och spela. Du behöver inte vara fysiskt närvarande. Så kan inte en diskuskastare göra.” så är du helt ute och cyklar. ”HeatoN” och alla andra e-sportare måste tävla i en arena där turneringen hålls. Christensen kan alltså inte sitta ute på vischan i typ Glommersträsk iklädd mjukisbrallor med Doritos-fläckar på, samtidigt som han hinkar läsk och lirar en match från sin gamingrig i vardagsrummet. Även om jag personligen tycker att det hade varit ganska soft.

Flera andra kritiker har påpekat att man inte rör på sig i e-sport. Det gör man inte i skytte eller biljard heller. Däremot sker det alltid en rörelse någonstans. Kanske en kula som träffar en tavla eller en biljardboll som rullar iväg. Det finns en aktivitet i e-sporten också – fast på skärmen. ”HeatoN” styr en låtsasgubbe som utför handlingar – i det här fallet innebär det att skjuta ner motståndare och placera eller avaktivera en bomb. Dessutom sker det inte bara en rörelse i spelet eller i armen som styr datormusen, utan även i huvudet. Christensen lägger upp en strategi, anpassar lagtaktiken efter situationen och skannar ständigt efter hot.

När matcher i bland annat ”Dota2” och ”Counter-Strike” har visat sig locka fler tittare online än OS i Rio, kan man inte förkasta det hela som en barnlek längre. Om fem år kommer tävlingar i digitala spel att vara accepterade i alla sportkretsar. Om fem år är det andra bullar. Då behöver jag inte mansplaina e-sport för en 47-årig man.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB