Startsida / Inlägg

10 saker gamers är trötta på att höra

av Effie Karabuda
10sakergamers

Det finns oändligt många fördomar om gamers och vår livsstil som vi ständigt måste motbevisa. Här tio saker som vi verkligen har tröttnat på att höra. 

1. Spel är inte bra för din hälsa!

consolyourself

Tvärtom. När jag kommer hem från jobbet vill jag bara känna hur all stress rinner bort. Spelen ger mig ny energi och hjälper mig att varva ner. Jag mår bra av att spela och det gör mig glad. Punkt slut.

2. Är du inte för gammal för det här?

oldvideo

Varför skulle spel vara barnsligare än något annat? Folk går och ser Disney-filmer utan att det anses vara konstigt. Släpp det! Spel är trots allt Sveriges största kulturexport och man kan inte förminska vår hobby längre.

3. Är du tjej? Men tjejer spelar ju inte!

Girl-gamers-get-it

Nä sorry, jag antar att jag bara är en mystisk mutation eller något? Kanske hör jag hemma i ”X-Men”-gänget? Vem vet!

4. Spel gör dig våldsam!

videogamesviolent

Än så länge har jag varken mördat, våldtagit eller slagit ner någon – trots att allt det där går att göra i ”GTA”. Spelen är inte problemet här. För flera hundra år sedan brände vi kvinnor på bål för vi trodde att de var häxor, så det kan ju bara vara så att människor historiskt sätt är dumma i huvudet.

5. Du måste ut och få frisk luft!

gooutside

Min mamma var länge orolig för att jag skulle få benskörhet eller skörbjugg på grund av mitt spelande. Idag mår jag prima! Tro mig, mycket häftigare grejer händer i mitt spel än utanför min dörr.

6. Du förlorar en massa tid!

itsdawn1

Ja? På något som jag älskar? Vem bryr sig om det är tidsslukande så länge jag njuter av det. Många sitter och plöjer igenom tv-serier 13 timmar i rad men det bryr sig ingen om. I spel får jag i alla fall använda mina färdigheter och tänka till lite i stället för att passivt titta på något.

7. Kan du inte pausa spelet ett tag?

onedoesnotsimply

Eh nej, ser du inte att jag spelar online? Jag kan inte svika mitt lag mitt i en match genom att bara överge dem. Vem tror du att jag är?!

8. Det är slöseri med pengar!

shutupandtake

Alla lägger ner pengar på sitt intresse. Det kan handla om en ny elgitarr, golfklubbor eller en maxad motorcykel. Dessutom får jag ofta ut tiotals (ibland kanske hundratals) speltimmar för en ganska rimlig summa.

9. Gud vad mörkt du har det, dra upp persiennerna!

Slender_Meme

Men då reflekteras ju ljuset på min tv- och datorskärm? Hela stämningen förstörs! Jag vill bara ha min gaminghåla ifred och djupdyka i den ultimata nedsläckta upplevelsen.

10. Spel är så asocialt!

willysocial

Säg det till mitt online-crew som jag snackar med i röstchatten. Spel som ”World of Warcraft”, ”Call of Duty” och ”League of Legends” går ofta ut på att man pratar med varandra och samarbetar. För många ligger själva tjusningen i att kunna umgås med andra samtidigt som man gejmar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB