Startsida / Inlägg

Bikini-streamer avstängd från Twitch – nu gör hon succé på YouTube

av Effie Karabuda
zoieburgher

Zoie Burgher brukade twerka loss i sin bikini när hon spelade ”Call of Duty”. Tills streamingsajten Twitch fick nog. Nu lockar Burgher till sig fans på YouTube i stället.

Det här är inte första gången Zoie Burgher blir bannad från Twitch på grund av att ha visat för mycket hud. Det är fjärde gången det sker. Den populära streamingsajten har som princip att användare inte får klä sig utmanande eller ha ett sexuellt fokus, och valde därför att ge Burgher en permanent varning.

”Jag streamar och gör allt vad det innebär: berättar en story, kommenterar spelet, interagerar med chatten och skapar en känsla av gemenskap… medan jag har på mig en bikini”, säger Burgher till sajten Kotaku.

Burgher protesterar starkt mot Twitchs handlingar. Hon menar att hon inte har livesänt under den senaste månaden och har hållit en låg profil. Den senaste gången hon var aktiv på plattformen hade hon på sig en top som visade magen och en djup urringning. Det här klassade Twitch som ”porr eller annat grovt sexuellt material”. Burgher säger att hon accepterar tidigare avstängningar, men menar att det har skett en orättvis bedömning i det här fallet.

Streamingprofilen har väckt reaktioner över hela YouTube och många har valt att göra reaktionsvideor på hennes sändingar med rubriker som ”Zoie Burgher: a new cancer forms”. I sociala kanaler blir hon kallad för både hora och slampa.

Men trots all negativ respons från olika håll och kanter har Burgher ändå lyckats skapa en ny fanbase på YouTube. På mindre än en månad har hon fått 400 000 prenumeranter – vilket sticker i mångas ögon. Men Burgher har lärt sig hur hon ska hantera hatattackerna. I hennes Twitter-bio står det ”brought to you by daddy issues”, som en pik mot de kommentarer som ofta antyder att spelprofilen måste ha haft en svår barndom.

”Jag är en universitetsutbildad tjej, och jag skulle kunna berätta mer om krisen i Mellanöstern och den århundrade långa fejden mellan sunni- och shia-muslimer än någon annan som du någonsin mött.”, säger Burgher. ”Men först måste jag göra 50 stycken ’jumping jacks’ live framför kameran för att en kille precis donerade 50 dollar. En plattform är makt, och jag använder gärna sex appeal för att få det”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB