Startsida / Inlägg

Kinesisk ”Dota 2”-turnerning äger rum på kryssningsfartyg

av Effie Karabuda
nanyang4

E-sport-arrangörerna i Kina slår alltid på stort. Nästa månad drar den nya ”Dota 2”-satsningen Nanyang Cruise Cup igång –  på ett kryssningfartyg. 

Globenliknande arenor, konfettiregn som fastnar i håret och piffade brudar som delar ut förstapokaler – det brukar vara obligatoriska ingredienser i kinesiska ”Dota 2”-turneringar. Nu vill KeyTV bryta trenden. Det kinesiska bolaget ska hålla i Nanyang Cruise Cup på kryssningsfartyget Sapphire Princess med start 13 oktober. Flera populära lag, bland annat The International-vinnarna Wings Gaming, har tackat ja till att medverka.

Wang ”PsyDuck” Zilin, ansvarig för KeyTVs turnering, berättar för sajten JoinDota om projektet. ”Det finns många turneringar i Kina just nu, men de ser alla nästintill likadana ut och bara ett fåtal kommer att bli ihågkomna”, säger Zilin. För att skapa sitt drömevent har KeyTV fixat en stabil internetuppkoppling. På grund av att ”Dota 2” saknar LAN-stöd har man valt att hyra en egen satellit. Tanken är att internetuppkopplingen ska vara så pass bra att livesändningen kan vara igång hela resan från Shanghai till Fukuoka i Japan.

101931
Matcherna ska spelas på 14e våningen, där man annars brukar visa filmer. Foto: JoinDota

”Det här var vår egen idé. Kryssningar är inte så populära bland ungdomar – inget internet på öppet hav, ett långsamt tempo och så vidare. Vi bestämde oss för att om vi kan lösa nätproblemet och lägga till aktiviteter som unga människor gillar, så skulle resan kunna bli intressant.”, tillägger Zilin.

Själv är jag lite skeptisk till hela konceptet. E-sporten har fortfarande många barnsjukdomar och Kina har inte visat sig vara den skarpaste kniven i arrangörslådan. I vintras präglades Shanghai Majorn i ”Dota 2” av en hel del problem. Vissa utländska kommentatorer hade inte ens tillgång till wi-fi, och då befann sig ändå eventet i en gedigen arena.

Visst kan det här bli ett roligt jippo. Men det kan också vara så att Nanyang Cruise Cup tar sig vatten över huvudet.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB