Startsida / Inlägg

De la ner enorma summor – på att få bort penisar från barnspelet

av Effie Karabuda
legouniverse

En utvecklare från ”LEGO Universe”-teamet berättar hur man arbetade förgäves med att få bort barnförbjudet material från spelet – med hjälp av en snoppdetektor. 

Spelskaparen Megan Fox hade långt ifrån ett vanligt jobb. Hon var med och utvecklade det massiva multiplayerspelet ”LEGO Universe” där spelarna kan bygga olika modeller av lego – tyvärr med lite väl fria tyglar. Fox berättar på sitt twitterkonto hur hon tillsammans med sina kollegor på NetDevil var tvungna att göra en snoppdetektor för att undvika att spelarna skulle bygga lego-penisar.

”Vi blev ombedda att skapa en snoppdetektor för ’LEGO Universe’. Det var en fullkomligt omöjlig uppgift. Spelare kunde gömma penisar där vår filtrering inte nådde fram, göra dem synliga från en viss vinkel, eller skapa penisskulpturer av flera delar”, skriver Fox.

Prislappen för den här sortens administration blev riktigt saftig. ”All moderering var ett stort kostnadsproblem. De [NetDevil] ville ha kreativa byggmöjligheter i ett MMO-spel med kravet att inga penisar skulla få synas”, tillägger Fox.

Ett helt team från studion arbetade med att gå igenom olika skärmdumpar på alla modeller som hade skapats av användarna. Sedan gjorde de en ”penis sweep” och avgjorde om byggnaden fick vara med i spelet. För det mesta var det här en automatiserad process – med undantag för de mänskliga moderatorerna, som var den största operativa kostnaden för hela företaget. NetDevils nolltolerans för snoppar gällde även de anställda. Om en utvecklare skapade en penis i ”LEGO Universe” så riskerade hen att bli sparkad.

”Det här är ett tillkrånglat sätt att säga ’skapa aldrig ett onlinespel för barn’. Eller ’jag har ingen aning om hur Minecraft inte kan ha blivit stämda för det här än'”, avslutar Fox.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB