Startsida / Inlägg

Kokboken som får gamers att ta fram skämskudden?

av Effie Karabuda
kokbokeffie2

Karin Tuvell har inte haft en enda tanke på om hennes “Kokbok för gamers som inte orkar” skulle vara töntig. Det gör mig orimligt glad.

Många tror att vi gamers helst käkar fryspizza och en och annan Donken-burgare. Vi kanske inte ens vet hur man kokar ett ägg?! Därför kommer Karin Tuvell till undsättning med boken ”Kokbok för gamers som inte orkar” och har googlat fram speltermer så att vi gamers verkligen ska förstå. Karins anpassade språk kan äntligen lära oss denna mytomspunna konst som är matlagning.

Jag beundrar Karin. Hon har ett öga för detaljer. I Kokbok för gamers som inte orkar hittar vi recept som Kycklingsallad – wowoch Rebelliska köttbullar. Vitaminer heter inte bara vitaminer – utan vitamingear. Vatten skrivs inte bara som vatten – utan som H2O. Är du bra med kniven så är du inte bara bra med kniven – utan då har du knivskills. Och ingredienser kallas förstås för gadgets.

Vissa av bokens gaminguttryck känner inte ens jag igen och då är jag ändå en 20-årig spelexpert med livslång erfarenhet inom området. PIBKAC, KOTKoch BOM skulle lika gärna kunna vara golfslang, vad jag vet. Alla bilder på maträtterna följer samma röda tråd och är placerade framför ett tangentbord för den ultimata nattgibb-känslan. På tallriken vilar också en datamus med dess bakteriehärder skrämmande nära klyftpotatisen.

kokbok2

I P4 Dalarna berättar Karin om sitt arbete som lärare och hur hon ger eleverna betyget OMG i stället för icke godkänt för att de lättare ska förstå allvaret i situationen. Hon integrerar kidsens jargong av ren omtänksamhet och menar bara väl. Karin är en hjälte. Hon vågar kliva ut på outforskad mark och har ingen som helst kunskap om spel – men tror ändå på sin idé och kapacitet. I stället för att förkasta gaming som ett värdelöst tidsfördriv, väljer hon att helhjärtat ta sig an den här världen på eget bevåg.

Ungdomar kommer säkert att tycka att kokboken är pinsam. Men det gör inget. För nu har spelvärlden fått in en helt ny röst som aldrig skulle ha funnits där för 10 år sedan bland alla finniga tonårspojkar. 53-åriga Karin Tuvell är allt annat än töntig.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB