Startsida / Inlägg

Lättklädda streamingtjejer går rakt in i kvinnofällan

av Effie Karabuda
twitchtjejer
”LegendaryLea” och Zoie Burgher

Streamingsajter kryllar av tjejer som visar hud i hopp om att få fler följare. Samtidigt skriker många you go girl! – utan att inse att fenomenet är en kvinnofälla.

En plattform är makt och jag använder gärna min sex appeal för att få det, säger Zoie Burgher och syftar på sina livesändningar på streamingsajten Twitch. Hon brukar sätta headshots i ”Call of Duty Black Ops 3” iklädd inskärande bikinis. Spelprofilen blev kickad från Twitch på grund av sin utfläkning och har numera förvisats till en karriär på Youtube. Burgher är universitetsutbildad och säger sig kunna berätta allt om den långa fejden mellan sunni- och shia-muslimer, men väljer hellre att twerka framför kameran när manliga tittare donerar dollars. Ni som väljer att kalla det här beteendet för ”empowering” – ryck av er ögonbindeln!

Sedan urminnes tider har kvinnor använt sin sexualitet för att få mäns uppmärksamhet. Det här är absolut inget nytt påfund som befruktades i Twitchs livmoder. Kanske knäppte man upp sisådär två eller tre knappar på den åtsittande sidenblusen för att kunna lifta in till storstaden, eller kortade pennkjolen några centimeter för att få en löneförhöjning. Under 60-talets ”Mad Men”-tider var det här kvinnornas sätt att överleva i en mansdominerad värld. Tyvärr har dessa fasoner skyfflats vidare in i 10-talets datorskärmar.

Nuförtiden utgår vi från att alla kvinnor är självständiga och styr över sina egna kroppar. När vi ser streamers som Zoie Burgher, ”LegendaryLea” och ”KaceyTron” klä av sig antar vi att de gör det av egen vilja. Men egentligen är de fast i ett gammalt system som säger att den enda vägen till framgång är att låta barmen välla ut ur H&M-linnet likt en överjäst deg. Det här är smarta kvinnor med en masterexamen i biologi i ryggen, som förstått att deras rumpskakande kan leda till tusentals erigerade snoppar som slutligen genererar pengar i egen ficka.

Luften är fri. Alla får klä sig som de vill. Men jag kan inte låta bli att konstatera att killar inte spelar CoD i bar överkropp iklädd y-front-kallingar för att få donationer. Hörde du det där, Zoie? Det var 60-talet som ringde och vill ha sin bikini tillbaka. Hallå, Zoie…? Släpp den sa jag! Släpp den!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB