Startsida / Inlägg

Nedlagt ”Warcraft”-spel har läckt – nu kan du spela det 18 år senare

av Effie Karabuda
warcraftadventures01

För 18 år sedan satt Blizzard och knåpade med peka-och-klicka-spelet ”Warcraft: Adventures: Lord of the Clans”. Men spelet släpptes aldrig. Förrän nu. 

I flera år har det cirkulerat videor på det nedlagda ”Warcraft Adventures: Lord of the Clans” – men nu kan man ladda ner det fullständiga spelet för första gången. För några dagar sedan publicerade den ryska användaren Reidor en nedladdningslänk till Blizzards titel på fanforumet Scrolls of Lore. Verket är nästintill komplett och innehåller både cinematiska inslag och röstskådespeleri. ”Det här är min gåva till alla Blizzard fans, gamla och nya”, skriver Reidor.

Med den här så kallade gåvan kan du hjälpa karaktären Thrall att förena orkklanerna och skapa the Horde. Du får klicka dig igenom underjordiska fängelsehålor och småstadstorg i jakt på allt möjligt. I alla fall tills Blizzard väljer att ta ner spelet. Den här versionen är förstås olaglig och kommer troligtvis inte att finnas tillgänglig alltför länge. Förhoppningsvis uppmuntrar det här utvecklarna till att göra spelet lagligt för alla fans inom en snar framtid.

”Warcraft Adventures” skrotades av många olika anledningar. Bara någon dag innan spelmässan E3 år 1998 utannonserade Blizzard att projektet skulle avbrytas. Efter att ha tagit en titt på bland annat konkurrenten Tim Schafers ”Grim Fandango” i 3D var man orolig för att ”Warcraft Adventures” inte skulle hålla måttet för genren. ”Vi insåg var vi var och konstaterade att det här hade funkat jättebra för tre år sedan”, sa Bill Roper, VD:n för Blizzard North, till Gamespot vid det tillfället.

Hisnande nog hade Roper fel. Projektet gör fansen lyriska än idag – 18 år senare. ”Warcraft Adventures” sitter och ruvar på en bit spelhistoria. Faktiskt en ganska så snuskig sådan, då 90-talsäventyret skojar friskt om onanering och överger all seriositet. Ni hör ju själva, det här är en alldeles för nervkittlande spelrelik att gå miste om.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB