Startsida / Inlägg

”NHL 17” gör en storstilad comeback

av Jesper Englin

nhl17

Rate

NHL 17

Från 12 år

Format: Playstation 4, Xbox One

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: EA Canada

Utgivare: EA Sports

Hösten 2014 föll ”NHL”-serien med huvudet före ner i isen. Men nu har den kämpat sig upp till toppen igen. 

Du vet den där hemska känslan när du gick i mellanstadiet och någon tryckte in en näve iskall snö i nacken på dig på rasten? Så har nog EA Canada känt vid sina två senaste releaser av hockeyspelet ”NHL”.

Inträdet på PS4 och Xbox One för två år sen blev väldigt tufft för utvecklarna och ”NHL 15” var en katastrof. Ett byte av spelmotor gjorde rörelserna på isen sega och i menyerna ekade det tomt bland spellägena. Förra året repade sig serien något men det hindrade inte ”NHL 16” från att hamna i den digitala reabacken efter bara ett par månader. Där vilade titeln skrumpen och eländig. Normalt sett brukar jag fortsätta med ”NHL”-spelen flera månader efter release, men de senaste två åren har inte ens mitt ömmande hjärta förmått hålla fast vid de loppätna stackarna.

Utvecklarna har blivit ordentligt utskällda av fansen, som vant sig vid betydligt bättre kvalitet genom åren. När EA Canada nu har slutat rodna och klivit ut ur skamvrån befinner de sig i ett tacksamt läge. Normalt sett håller ”NHL”-titlarna en skyhög lägstanivå och poleringen är löjligt skinande. Det skapar en intressant konflikt – hur överträffar man ett nästan perfekt spel med bara ett års utvecklingstid? Den här gången behöver skaparna inte oroa sig för det, föregångarna har varit ett sällsynt fall av dålig form och därför glider ”NHL 17” in på en räkmacka. Men vilken gnistrande läcker räkmacka det är!

nhl17_2

Tillbaka är det rätta tempot, balansen i det fysiska spelet och flytet i skridskoåkningen. Målvakterna har blivit precis lagom mycket sämre på att skära av vinklar – vilket leder till fler mål. EA:s sportspel är alltid starka när det kommer till inramningen och ”NHL17” levererar där också. Bra soundtrack, snygga menyer och autentiska målsånger på arenorna bidrar till inlevelsen. Ikoniska kommentatorn Mike Emrick är underhållande om än rätt så svamlig.

Bland spellägena är det fullsmockat med välgjorda alternativ som kortsamlandet i HUT, onlineligan EA Sports Hockey League och nytillskottet World Cup. När det gäller offlinefunktionen är Franchise Mode, spelläget där du kontrollerar en hel klubb, djupare än någonsin. Som ägare av ett lag kan du till och med påverka hur stor parkeringen utanför ishallen ska vara, eller vara med och reparera toaletterna. Jag lovar att det är roligare än det låter.

I det stora presenterar ”NHL 17” inga revolutionerande nyheter. Men det känns oviktigt. Efter ett par kyliga år med tjocka lager av snö innanför tröjan vet jag precis vad jag vill ha tillbaka – de gamla goda vanorna.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB