Startsida / Inlägg

Rysk ”Pokémon Go”-spelare riskerar fem års fängelse

av Effie Karabuda
ryskkyrka2
Foto: Youtube och Jaromir Romanov / Znak.com

En rysk videobloggare filmade sig själv när han spelade ”Pokémon Go” i en historisk kyrka. Nu har han gripits och riskerar fem års fängelse. 

22-årige Ruslan Sokolovsky utmanade ödet och valde att spela det populära mobilspelet ”Pokémon Go” i en rysk kyrka, trots att nyhetskanalen Russia-24 nyligen hade varnat för att det är olagligt att använda appen i just kyrkor. Sokolovsky dokumenterade dessutom händelsen genom en video på Youtube.

I fredags greps mannen i sitt hem för att ha spridit hat och väcka anstöt hos troende människor i Church of All Saints i Jekaterinburg, rapporterar The Times. På lördagen bestämde en domare att han ska häktas i två månader.

Klippet är snart uppe i en miljon visningar. Sokolovsky står och fångar pokémon i närheten av ett altare där en präst står och ber. Sedan går den unge rysken självsäkert ut genom kyrkans dörrar.

pokekyrka03

Mannen ska ha inspirerats av varningen från Russia-24 och gjorde videon i ren protest. ”Det här är dumheter. Vem kan bli förolämpad av någon som går runt i en kyrka med en smartphone?”, säger Sokolovsky.  Videobloggaren har tidigare uttryckt ateistiska åsikter.

Polisens talesperson i området, Valery Gorelykh, säger att han vill att Sokolovsky ska sitta i fängelse i åtminstone fem år och på så sätt avskräcka andra ”Pokémon Go”-spelare från att begå hädelse.

Vladimir Legoyda, den ortodoxa ryska kyrkans talesperson, säger i ett uttalande på Facebook att Sokolovskys handlingar är av samma kaliber som den franska satirtidningen Charlie Hebdos verk. Legoyda menar att 22-åringen inte är en vanlig förbipasserande som bara råkade gå in i kyrkan i ett lustfyllt infall till spelandet, utan är en välkänd videobloggare med en baktanke.

kyrkapokemon

Borgmästaren i Jekaterinburg, Yevgeny Roizman, håller dock inte med kyrkan. ”Det här är skamligt. Man kan inte gripa någon för idioti, en dålig uppfostran och en strävan efter att få publicitet”, menar han.

Ryska tjänstemän har tidigare varit väldigt negativt inställda till ”Pokémon Go” och hävdat att det är ett projekt startat av underrättelsetjänsten CIA. Frants Klintsevich, medlem i parlamentet, säger såhär om spelet; ”Det känns som att djävulen har anlänt genom ’Pokémon Go’ och försöker slita sönder vår moral från insidan”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB