Startsida / Inlägg

Sony storsatsar på mobilspel – efter Nintendos hit

av Effie Karabuda
sonypoke05

Sony är minst sagt heta på gröten när konsolrivalen Nintendo tjänar storkovan på ”Pokémon Go”. Nu ska Playstation-jätten också ge sig in på mobilspelsmarknaden.

”Mobilspel är något vi aggressivt vill satsa på. Det är ett rejält skifte från att bara vara en konsolinriktad affärsverksamhet till att också finnas tillgänglig på mobiltelefoner”, säger Sonys VD Kaz Hirai till Financial Times under elektronikmässan IFA i Berlin.

Men Sonys satsning kommer inte från ingenstans. Det verkar som att ”Pokémon Go” har haft ett finger i spelet för den annars kända konsolgigantens utveckling, eftersom att de har låtit sig inspireras av Nintendos hit. Hirai kallar Nintendo och Niantics app för ”en riktig game-changer” och tror att augmented reality (när grafik eller datorgenererad teknik förs in i en verklighetstrogen miljö) är framtiden. VD:n ser gärna att Sony implementerar AR-element i sina kommande spel.

Det nya företaget som ska sköta mobilspelsutvecklingen heter Forwardworks. ”Mobilspel är en väldigt viktig del av den japanska marknaden och därför har vi skapat ett företag som helt och hållet är ämnat för att utveckla spel åt den.”, säger Hirai.

Jag tycker egentligen att Sony inte alls är särskilt snabba på bollen. Om de verkligen hade velat få ett lyckat genomslag på mobilmarknaden borde de ha lagt in en stöt för kanske fem år sedan. Det ska inte behövas ett världsomvälvande ”Pokémon Go” för att en spelgigant som Sony ska kunna inse värdet i mobilspel. De har tidigare försökt transportera konsoltitlar till iOS eller Android – men det krävs ett större tänk än så för att nå igenom bruset.

Sony behöver hitta sin egen nisch, och inte hoppa på AR-tåget bara för att pengarna verkar leda dit. Playstation har alltid hyllats för sina story-drivna spel och jag ser hellre att man för vidare den genren till mobilerna, än att härma redan gjorda koncept. Marknaden skriker inte direkt efter ett ”Pokémon Go 2.0” just nu.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB