Startsida / Inlägg

Vilken är bäst – PS4 Pro eller Project Scorpio? Här har du svaret!

av Effie Karabuda
ps4provscorpio

Snart har vi två nya kraftiga konsoler på marknaden från både Sony och Microsoft. Men en av dem är betydligt bättre än den andra… 

Igår (7 september) fick vi följa en halvtrött presskonferens från New York där publiken klappade lite förstrött. Sony presenterade två konsoler under livesändningen. En av dem var en smalare version av Playstation 4 utan några ändringar i själva innehållet, och den andra var efterlängtade Playstation Neo – som numera heter Playstation 4 Pro. Pro-konsolen är förstås en konkurrent till Microsofts Project Scorpio.

De två speljättarna utlovar 4k-upplösning, HDR-grafik och bättre hårddiskar till sina nya kraftiga enheter. Men olikheterna är större än vad man kan tro. Playstation 4 Pro släpps redan 10 november medan Project Scorpio kommer ut i butikerna först under 2017. Det kan dock vara värt att vänta på Xbox mäktiga bjässe. Om man jämför Sony och Microsofts kommande produkter ser det nämligen ut som att det sistnämnda bolaget har övertaget.

Alberto Penello, Xbox chef för product management, berättar för sajten Polygon att Microsoft inte känner sig hotade av Sonys tidiga release. Penello menar att Scorpio har fler fördelar. Till skillnad från PS4 Pro kan till exempel den nya Xbox-konsolen spela Blu-Ray-skivor i 4k Ultra HD.

Men den absolut avgörande faktorn är den uppgraderade hårdvaran. Tyvärr nämnde inte Sony något om exakta specifikationer under konferensen, men i ett pressmeddelande informerar dem att PS4 Pros grafikkort har en beräkningskraft på 4.2 teraflops. Tidigare har Xbox gått ut med att Scorpios beräkningskraft ligger på hela 6 teraflops. På pappret innebär det här att Microsofts konsol kommer att vara cirka 43 % starkare än Sonys.

Skillnaderna i prestationsförmåga kommer att vara påtagliga rent grafikmässigt. Däremot ska man komma ihåg att vi fortfarande saknar ytterligare information gällande Scorpio, till exempel om RAM-minne och bandbredd.

Om man vill ta reda på mer om Sonys produkter är det värt att kolla in presskonferensen från New York. Dessutom kan man läsa livechatten i efterhand där jag svarade på alla frågor som ni läsare ställde om PS4 Pro. Den hittar ni HÄR.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB