Startsida / Inlägg

Inte ens en hjärtstartare kan rädda Nintendo

av Effie Karabuda
mcdreamynintendo

Den gamla speljätten ligger på sjukhussängen. Jag skriker CLEAR! likt en scen ur Grey’s Anatomy – men inte ens en defibrillator kan rädda Nintendo nu.

De senaste åren har Nintendo varit det där tåget som står kvar på stationen. Ständigt drabbad av signalfel eller ishalka. Vi resenärer väntar otåligt på grön signal, så att vi slutligen kan få åka iväg på den efterlängtade resan till framtidens lovande speltitlar. Men medan expresstågen Xbox och Playstation viner förbi i rusande fart – har Nintendo inte ens hunnit hitta rätt spår.

Kurvan började röra sig nedåt när Wii U lanserades 2012. Nintendo hade inte längre några sprillans nya rörelsekontroller à la Wii som kunde imponera på både mormor och lillbrorsan – tänk att vifta i luften med kontrollen och vips pricka en tennisboll i spelet, storslaget! Wii U har inga innovativa finesser. Det är en halvtråkig box med en stor gamepad vars funktioner är lika onödiga som en kalluftsfläkt under vinterhalvåret.

Playstation 4 och Xbox One är de riktigt tunga rivalerna. De kastar succéer på varandra. PS4:an stoltserar med BAFTA-vinnarna ”The Last of Us” och ”Uncharted” medan Xbox Ones comeback är de älskade ”Halo”– och ”Forza”-serierna. Wii U står i ett hörn lite längre bort och försöker ängsligt slänga fram en ”Paper Mario: Color Splash” eller ”Star Fox Zero”. Men den hårda sanningen är att de där titlarna kommer att ligga längst ner i rea-lådan om bara några månader.

Tro mig, jag sörjer verkligen att Wii U:s släpp har varit lika stora besvikelser som sista säsongen av ”How I Met Your Mother”. Jag har vuxit upp med den japanska bjässen vid min sida. N64, Gamecube och Wii. De ligger mig alla varmt om hjärtat. Det är också den här nostalgikärleken som har gjort att vi gamers envist klamrar oss fast vid alla minnen, och hoppas innerligt på att företaget någon gång ska ta sig ur svackan. Men det har inte hänt än. Vem vet, kanske blir kommande Nintendo Switch räddningen – konsolen ser trots allt riktigt tjusig ut.

Ingen är mer ledsen än jag att skruttiga Nintendo ligger som en livlös kropp på ett sjukhus i Seattle. Jag kan i alla fall hoppas att McDreamy vakar över gamlingen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB