Startsida / Inlägg

4 anledningar till varför du måste spela ”Planet Coaster”

av Effie Karabuda
planetcoaster

Kanske har du alltid velat skapa ett eget nöjesfält med knasiga åkattraktioner? Eller så upptäcker du det begäret nu. ”Planet Coaster” är spelet som du behöver i ditt liv.

Den engelska simulatorn ”Planet Coaster” där du bygger upp och sköter en hel nöjespark – har totalt omkullkastat spelvärlden. Med all rätt. Här är anledningarna till varför du absolut inte får missa det här PC-spelet.

1. Nostalgikärleken

”Planet Coaster” är en fristående uppföljare till den klassiska ”RollerCoaster Tycoon”-serien vars första del släpptes 1999. Många gamers har säkert suttit uppe långa nätter vid datorn med en Jolt Cola, sett timmarna flyga förbi och tänkt att ”jag ska bara provåka EN berg- och dalbana till…”

Den pixliga 2D-grafiken är numera ett minne blott. Men det gör inget eftersom att Frontier Developments ”Planet Coaster” kittlar alla gamla nostalginerver och har verkligen finslipat på originalkonceptet.

rollercoastertycoon1999
Rollercoaster Tycoon från 1999.
planetcoaster1
Planet Coaster från 2016.

2. De sjuka experimenten

Det finns oändliga möjligheter i den här tivolisimulatorn. Låt kreativiteten flöda!

Till exempel kan du få utlopp för din sadistiska sida. Det är bara att bygga en åkattraktion utan något slut och låta besökarna krascha rakt in i en folkmassa. Skoj!

Eller varför inte ställa till med en riktig kräkfest i X2000-fart?

Självklart kan du också ta äventyret under vatten utan att bli det minsta blöt!

3. De fantasifulla expansionerna

I ”Rollercoaster Tycoon 3” får du lattja runt med pooler och vattenruschkanor i expansionen ”Soaked”. Och i ”Wild” kan du skapa din egen nöjespark i safarimiljöer med ett tillhörande zoo. Den här typen av extra upplevelser lyfter hela spelet och gör det omöjligt för dig att någonsin tröttna.

Än så länge har nysläppta ”Planet Coaster” inga tillägg i form av expansioner, men det råder ingen tvekan om att allt sånt kommer att släppas inom en snar framtid. Medan du väntar går det bra att ladda ner content som fansen har skapat. Det kan vara alltifrån Disney World-liknande slott till pampiga Hogwarts-kvarter!

4. Du kan skräddarsy precis ALLT!

Lägg in din egen musik i olika karusellåk, fixa marshmallows till milkshaken och döp dina anställda. Vänd, vrid, peta och pilla på varenda liten grej. Ibland tar det en timme att placera ut en enkel kiosk, i alla fall om du vill att den ska ha ett spexigt pirattema! Det här kanske låter som en perfektionists mardröm, men alltihop är faktiskt så otroligt roligt att det är omöjligt att få psykbryt av de praktiska utmaningarna.

chiefbeef

Sådärja, det var det hele! Sätt igång med spelandet nu och ha så kul! Se bara till att anlita någon som kan torka upp alla spyor…

chase_6
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB