Startsida / Inlägg

Effie tycker till: Virtual reality blir årets julklapp 2016

av Effie Karabuda
julklappoculus
Den här tjejen har ett Hallelujah-moment. Det har inte Effie. Foto: Valve/Montage

När det vankas jul år 2016 är VR-glasögonen den perfekta gåvan! I alla fall enligt HUI Research, som för 29:e gången utser årets julklapp. Men Effie håller inte med.

Varje år sedan 1988 har HUI Research tagit fram de hetaste klapparna under julgranen. Eller tja, heta och heta. 2003 vann till exempel mössan. Och 2007 var det GPS-mottagarens tur. Sexigt värre.

Men år 2016 är det andra puckar. Nu är det VR-glajjorna som uppfyller de hårda kraven på den perfekta presenten under juletider. De har ”väckt ett nytt intresse, har ett högt försäljningsvärde och representerar den tid vi lever i”. Hjälp, det här låter typ som kriterierna i Jan Björklunds betygsystem.

”Årets Julklapp 2016 tar fasta på den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik och nya produkter i kombination med upplevelsesamhället där vi söker mervärden och förstärkta upplevelser i alla situationer.”, är HUI Researchs motivering till beslutet.

Den här gången känns valet faktiskt rätt så förutsägbart. I år har det snackats hejvilt om de stationära virtuella lösningarna så som HTC Vive, Oculus Rift och Playstation VR. För att inte tala om mobilernas VR-plattformar.

Jag är dock en virtual reality-skeptiker (japp, jag myntade precis det begreppet) och tycker att den här teknologin hade behövt 5 år till i utveckling. Enligt mig är de flesta VR-produkterna 1. Alldeles för dyra 2. Skapar en förjävlig sladdhärva vid tv-bänken 3. Får en att må illa 4. Har en dålig upplösning 5. Är rätt så fula

Kalla mig glädjedödare, men HUI Research hoppar direkt på hypetåget och förbiser alla barnsjukdomar som de ”häftiga framtidsglasögonen” är drabbade av. Än så länge känns det mest som att VR är en grej som välbärgade tech-farsor vill ha i sina vardagsrum för att imponera på polarna. Lite som den här trenden att så många män vill styra belysningen i sina hem via en app?

När ska alla vakna upp ur detta VR-vakuum??!! Antingen är jag världens mest bakåtsträvande 21-åring eller så har jag rätt och alla andra fel. Jag väljer att tro på det sista.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB