Startsida / Inlägg

”Dishonored 2” – den perfekta tacokvällen

av Effie Karabuda
dishonored01
Rate

Dishonored 2

Från 18 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 499 kr

Utvecklare: Arkane Studios

Utgivare: Bethesda Software

Det finns många bra smygarspel – men de kan inte ens mäta sig med ”Dishonored 2”. 

Att tassa sig fram till en vakt, ta strypgrepp och sedan röra sig bakom olika skydd för att inte bli upptäckt i ett spel – är ett lika opersonligt koncept som att äta tacos på en fredag. Men ”Dishonored 2” vågar experimentera med den redan utstakade maträtten.

15 år senare efter första ”Dishonored” är det kejsarinnan Emily Kaldwin som styr och ställer. Eller ja, i alla fall tills hennes mammas halvsyster kliver in i tronrummet, som den party poopern hon är, och utropar att hon är den rättmätiga arvtagerskan. Samtidigt som någon vid namn ”Crown Killer” går runt och dödar Emilys fiender – medan hon själv, tillsammans med sin far och lönnmördaren Corvo, misstänks ligga bakom brotten. I det här läget får jag välja att spela som Kaldwin eller Corvo och följa med på en resa i kampen om att återta makten.

I Venedig-kopian Karnaca ska jag eliminera alla olika sorters hot. Det kan göras med hjälp av mitt välslipade svärd som åker rakt in i någons halspulsåder, eller genom att smyga mig fram och söva ner ondingarna en efter en utan att göra ett enda ljud ifrån mig. Det är förstås den sistnämnda taktiken som ger störst belöning. Det gäller att ständigt hålla koll på kaos-nivån och hur mycket avtryck jag lämnar. Ju mer blodbad jag ställer till med, desto större risk är det att förlora folkets förtroende.

dishonored002

“Dishonored 2” är svårt. Inte på det sättet att jag måste kämpa med att luska ut nästa drag, utan snarare med att klara av själva utförandet. Actionäventyret tvingar mig att hitta vägar förbi gormande män genom att jag teleporterar mig till olika hustak, eller skickar ut en klon av Emily som en distraktion. Det är också det som skapar konstant spänning och triggar igång envisheten. Arkane Studios och Bethesda försöker inte behandla spelaren som ett oförstående barn, utan räknar med att jag är smart nog att klara av ett par utmaningar på vuxennivå.

Det är också Tim Burton-andan, de mardrömslika operationssalarna, den ”Bioshock”-aktiga propagandan som ropas ut över torgen och de självklara kvinnliga karaktärerna som griper tag i mig. Upplevelsen har en estetik och en känsla som direkt går att sätta fingret på och som jag omedelbart förälskar mig i.

“Dishonored 2” omfamnar den traditionella tacokvällen, men väljer samtidigt att mala sin egen köttfärs på dyr argentisk nötkreatur, toppar det hela med finmixad guacamole och använder en specialgjord krydda med ett extra sting. Och får det att smaka gudomligt gott.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB