Startsida / Inlägg

8 anledningar till varför vi älskar Nintendos Shigeru Miyamoto

av Effie Karabuda
miyamoto

Mannen. Myten. Nintendo-mästaren. Shigeru Miyamoto får oändligt mycket kärlek från alla fanboys och fangirls världen över – med all rätt!

Vi älskar honom för att…

mark 1. Han har skapat Mario

Spelvärldens mest populära karaktär någonsin kom till liv tack vare Shigeru, vår kära Shigge, Miyamoto. Mario fick sitt genomslag på NES-konsolen år 1985 i ”Super Mario Bros”. Vi har även den japanska Nintendo-utvecklaren att tacka för bland annat storfavoriter som Donkey Kong, Zelda och Kirby.

supermarior

mark2. Han är hajp-mästaren

Man förstår meningen med livet bara man ser hans leende. Till och med alla luttrade mediamänniskor i publiken har svårt att inte dra på smilbanden när kreatören flänger runt på presskonferenserna. Stay true, Miyamoto.

shigeru1

mark3. Han tog med sig handgjorda leksaker till sin jobbintervju

Istället för att visa upp sitt CV, som en vanlig människa, valde Nintendo-legendaren att ta med sig handgjorda leksaker till sin arbetsintervju hos spelföretaget – som han förstås designat själv. Bland annat presenterade han en tecknad fågel och en egendomlig klocka som skulle användas i en nöjespark. Och han fick jobbet!

shigerutoys

mark4. Han kan gissa storleken på i princip vad som helst

En något udda talang, men väldigt praktisk om man jobbar med speldesign (tror jag?). Har ni sett någon med den här koncentrationsförmågan förut?

mark5. Han tänker inte på pengar

Som kreativ profil för ett stort spelföretag gäller det att hålla huvudet kallt och fokusera på det som är viktigast: spelet. ”Om personer som prioriterar försäljning och vinst, dikterar villkoren för utvecklingen av produkter som drivs av kreativitet, kommer framtiden för underhållningsbranschen att begränsas”, har Miyamoto själv sagt. Amen.

shigeruno

mark6. Han är mannen bakom ”The Legend of Zelda: Ocarina of Time” 

”Ocarina of Time” är en riktig nostalgidröm som gav mig, och många andra, en oförglömlig upplevelse. Det är också det högst betygsatta spelet någonsin på både MetaCritic och Gameranking. Endast ett geni kan producera ett sådant mästerverk.

ocarina

mark7. Han kan spela ledmotivet till ”Super Mario Bros”

Här hoppar han in i Jimmy Fallons husband ”The Roots” utan några som helst problem, och bjuder publiken på gamingvärldens nationalsång.

mark8. Han har gjort en fantastisk karriärresa

shigeru2

Han började som en slags art director på företaget och ritade koncept till arkadspel som ”Sheriff”. Idag är han studions främsta ansikte utåt och fortsätter att skapa äventyr som vi inte kan leva utan.

Men han skulle aldrig vilja ta sig an en större chefsroll. Till The Wall Street Journal (2011) berättar han: ”Jag har aldrig velat bli VD. Jag vet att det är förmätet, men jag oroar mig bara över vad jag skulle göra om jag blev vald. Jag vet att om jag blev vald, skulle jag behöva springa därifrån. Jag är inte gjord för den typen av jobb. Jag gillar att vara lite på utsidan av allt.”

Han trivs alltså bäst som den där uppfinningsrika konstnären – och tur är väl det! För utan Miyamoto skulle Nintendo inte vara Nintendo.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB