Startsida / Inlägg

9 saker icke-gamers inte förstår om spel

av Effie Karabuda
ickegamerslista
Foto: Shutterstock

Har du en partner, kompis eller kanske förälder som aldrig spelat nåt annat än ”Tetris”? Då är risken stor att den personen har noll koll på det här… 

mark1. Det går inte att pausa när som helst 

ickegamergif1
Källa: Giphy

Vi gamers spelar nästan alltid online och kan faktiskt inte bara stoppa mitt i en match –  då sviker vi ju hela laget! Samma sak gäller i singleplayer-spel. Vi kanske är mitt uppe i en episk boss-strid? Jag menar, du skulle väl inte direkt pausa och tänka ”äh, jag ser det här sen” när Jack släpper taget om isblocket i ”Titanic” och SJUNKER TILL HAVETS BOTTEN?!

mark2. Det hjälper inte att trycka hårt på knapparna 

ickegamergif2
Källa: Tumblr

”Varför händer ingenting??” frågar du och trycker sönder fyrkants-knappen när du ska slå ner motståndaren i ”Street Fighter”. Tajming, min vän, det handlar om tajming.

mark3. Att luta handkontrollen kommer inte att påverka någonting

ickegamergif3
Källa: Imgur

En klassiker bland pappor och mammor. Bara för att handkontrollen (och gärna hela din kropp) lutar sig åt höger, betyder det inte att din racerbil i ”Forza Horizon” kommer att svänga åt det hållet. Det är lite som att tro att ett helt flygplan kommer att skaka om du hoppar upp och ner i gången mellan sätena.

mark4. Spel gör dig inte våldsam på riktigt

ickegamergif4
Källa: Tumblr

Nä, spel får dig inte att vilja skjuta människor i verkliga livet. Det är snarare verkliga livet som får dig att vilja skjuta människor i spel.

mark5. Det är ingen idé att fråga ”Vinner du?” 

ickegamergif8
Källa: Washington Post

De flesta spelen är inte ”Super Mario” där vinsten kommer som ett brev på posten – de är snarare långa och utdragna kamper. Vi förväntar oss inga guldstjärnor i slutet av varje bana. Vi är bara glada om vi inte dör.

mark6. Allt har inte ett multiplayer-läge

ickegamergif5
Källa: Reactiongif

Till alla föräldrar där ute: man kan inte koppla in en extra handkontroll och vips spela med vem som helst i familjen. Vissa titlar är gjorda för en soloupplevelse och inget annat. Varför tro ni annars att vi sitter och gejmar? Jo, för att bli lämnade ifred.

mark7. Det är aldrig spelets fel när det går dåligt

ickegamergif6
Källa: Reddit

Visst, det är alltid lättare att skylla på någon annan än att se sitt eget misslyckande i vitögat – men det leder ingen vart. Dog du precis innan bossen? Råkade du falla ner från klippavsatsen? Prickade du inte in ett headshot? Då är det du som har gjort bort dig.

mark8. Du ska inte titta ner i golvet

ickegamergif7
Källa: Giphy

Av någon oklar anledning brukar alltid spelets kamera automatiskt dras mot marken när en nybörjare styr. Vad är det du letar efter där nere? Ditt FÖRNUFT??

mark9. Att Link inte heter Zelda 

ickegamergif9
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB